İnternet üst seviye alan adları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Aşağıdaki liste şu anda mevcut olan İnternet üst seviye alan adlarıdır (TLD'ler). Daha fazla bilgi için Üst seviye alan adına bakabilirsiniz.

iTLD Kullanıldığı alan Notlar
.arpa Adres ve Alanın Yönlendirme Parametresi İnternet altyapı tldsi.
.root bilinmeyen Bu bilinmeyen bir amaç için köktedir (root), sadece bir giriş vardır (TXT kaydı).
gTLD Kullanıldığı alan Notlar
.aero hava ulaşımı endüstri  
.biz Bu açık bir tld'dir. İsteyen kişi veya kurum kayıt olabilir.
.com ticari Bu açık bir tld'dir. İsteyen kişi veya kurum kayıt olabilir.
.coop kooperatifler  
.edu eğitimsel .edu alan adı eğitim ile ilgili kurumlar içindir. Mesela 2 veya 4 yıllık üniversiteler veya kolejler için.
.gov ABD hükümeti Sadece ABD hükümeti ve ilgili kurumları içindir.
.info bilgi Bu açık bir tld'dir. İsteyen kişi veya kurum kayıt olabilir.
.int uluslararası organizasyonlar Bu alan adı organizasyonlar, ofisler ve 2 veya daha fazla ulusun katıldığı programlarda kullanılabilir.
.jobs şirketler Bu alan adı şirketlerin iş ilanlarında kullanılmak için vardır. Şu anda, "sirket.jobs" alan adına sahip bir kurum 3. kişiler için işçi ilanında bulunamaz.
.k12 eğitimsel .k12 alan adı sadece lise, dengi ve aşağısındaki resmi eğitim kurumları tarafından kullanılır
.museum müzeler  
.name kişiler  
.net Bu açık bir tld'dir. İsteyen kişi veya kurum kayıt olabilir.
.org organizasyon Bu açık bir tld'dir. İsteyen kişi veya kurum kayıt olabilir.
.pro meslekler Şu anda, bu alan adı doktorlar, avukatlar ve sertifikalı muhasebeciler için kullanılmaktadır. Kayıt için sertifika gibi belgeler aranmaktadır.
.travel seyahat ve seyahat acentesi ile ilgili siteler  
.xxx pornografi gibi yetişkinlere özgü içerik barındıran siteler  
ccTLD Ülke Notlar
.ac Ascension Adası  
.ad Andorra  
.ae Birleşik Arap Emirlikleri  
.af Afganistan  
.ag Antigua ve Barbuda  
.ai Anguilla  
.al Arnavutluk  
.am Ermenistan  
.an Hollanda Antilleri  
.ao Angola  
.aq Antarktika Antarktik antlaşması ile 60°S enleminin güneyinde kalan her şey.
.ar Arjantin  
.as Amerikan Samoası  
.asia Asya Kıtası  
.at Avusturya  
.au Avustralya Ashmore ve Cartier Adası ve Coral Deniz Adaları dahil.
.aw Aruba  
.az Azerbaycan  
.ba Bosna-Hersek  
.bb Barbados  
.bd Bangladeş  
.be Belçika  
.bf Burkina Faso  
.bg Bulgaristan  
.bh Bahreyn  
.bi Burundi  
.bj Benin  
.bm Bermuda  
.bn Brunei  
.bo Bolivya  
.br Brezilya  
.bs Bahamalar  
.bt Butan  
.bv Bouvet Adası Kullanılmıyor
.bw Botsvana  
.by Beyaz Rusya  
.bz Belize  
.ca Kanada  
.cc Cocos Adaları  
.cd Kongo Demokratik Cumhuriyeti Eski Zaire
.cf Orta Afrika Cumhuriyeti  
.cg Kongo Cumhuriyeti  
.ch İsviçre  
.ci Fildişi Sahilleri  
.ck Cook Adaları  
.cl Şili  
.cm Kamerun  
.cn Çin Halk Cumhuriyeti  
.co Kolombiya  
.cr Kosta Rika  
.cu Küba  
.cv Kap Verde  
.cx Christmas Adası  
.cy Kıbrıs  
.cz Çek Cumhuriyeti  
.de Almanya  
.dj Dubai  
.dk Danimarka  
.dm Dominik  
.do Dominik Cumhuriyeti  
.dz Cezayir  
.ec Ekvador  
.ee Estonya  
.eg Mısır  
.er Eritre  
.es İspanya  
.et Etiyopya  
.eu Avrupa Birliği  
.fi Finlandiya  
.fj Fiji  
.fk Falkland Adaları  
.fm Mikronezya  
.fo Faroe Adaları  
.fr Fransa  
.ga Gabon  
.gb Birleşik Krallık Nadiren kullanılıyor, öncelikli olarak .uk kullanılıyor.
.gd Grenada  
.ge Gürcistan  
.gf Fransız Guyanası  
.gg Guernsey  
.gh Gana  
.gi Gibraltar  
.gl Galiçya   hem Galiçya hem Grönland için kullanılıyor. Genellikle Galiçya çıkıyor.
.gm Gambiya  
.gn Gine  
.gp Guadeloupe  
.gq Ekvator Ginesi  
.gr Yunanistan  
.gs Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları  
.gt Guatemala  
.gu Guam  
.gw Gine Bissau  
.gy Guyana  
.hk Hong Kong  
.hm Heard Adası ve McDonald Adaları  
.hn Honduras  
.hr Hırvatistan  
.ht Haiti  
.hu Macaristan  
.id Endonezya  
.ie İrlanda  
.il İsrail  
.im Man Adası  
.in Hindistan  
.io British Indian Okyanus Toprakları  
.iq Irak  
.ir İran  
.is İzlanda  
.it İtalya  
.je Jersey  
.jm Jamaika  
.jo Ürdün  
.jp Japonya  
.ke Kenya  
.kg Kırgızistan  
.kh Kamboçya  
.ki Kiribati  
.kl|Grönland   gl. Galiçya için.
.km Komor  
.kn Saint Kitts ve Nevis  
.kr Güney Kore  
.kw Kuveyt  
.ky Cayman Adaları  
.kz Kazakistan  
.la Laos  
.lb Lübnan  
.lc Saint Lucia  
.li Lihtenştayn  
.lk Sri Lanka  
.lr Liberya  
.ls Lesoto  
.lt Litvanya  
.lu Lüksemburg  
.lv Letonya  
.ly Libya  
.ma Fas  
.mc Monako  
.md Moldova  
.mg Madagaskar  
.mh Marshall Adaları  
.mk Makedonya  
.ml Mali  
.mm Myanmar  
.mn Moğolistan  
.mo Macau  
.mp Kuzey Mariana Adaları  
.mq Martinique  
.mr Mauritania  
.ms Montserrat  
.mt Malta  
.mu Mauritius  
.mv Maldivler  
.mw Malavi  
.mx Meksika  
.my Malezya  
.mz Mozambik  
.na Namibya  
.nc Yeni Kaledonya  
.ne Nijer  
.nf Norfolk Adası  
.ng Nijerya  
.ni Nikaragua  
.nl Hollanda  
.no Norveç  
.np Nepal  
.nr Nauru  
.nu Niue  
.nz Yeni Zelanda  
.om Umman  
.pa Panama  
.pe Peru  
.pf Fransız Polinezyası Klipperton Adası ile birlikte.
.pg Papua Yeni Gine  
.ph Filipinler  
.pk Pakistan  
.pl Polonya  
.pm Saint-Pierre ve Miquelon  
.pn Pitcairn Adası  
.pr Porto Riko  
.ps Filistin örnek, Batı Şeria ve Gazze Şeridi
.pt Portekiz  
.pw Palau  
.py Paraguay  
.qa Katar  
.re Reunion  
.ro Romanya  
.ru Rusya  
.rw Ruanda  
.sa Suudi Arabistan  
.sb Solomon Adaları  
.sc Seyşeller  
.sd Sudan  
.se İsveç  
.sg Singapur  
.sh Saint Helena  
.si Slovenya  
.sj Svalbard ve Jan Mayen Adaları Kullanılmıyor
.sk Slovakya  
.sl Sierra Leone  
.sm San Marino  
.sn Senegal  
.so Somali  
.sr Surinam  
.st Sao Tome ve Principe  
.su Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği hâlâ kullanımda
.sv El Salvador  
.sy Suriye  
.sz Svaziland  
.tc Turks ve Caicos Adaları  
.td Çad  
.tf Fransız Güney ve Antarktik Toprakları  
.tg Togo  
.th Tayland  
.tj Tacikistan  
.tk Tokelau  
.tl Timor-Leste Eski kod .tp hala kullanımda
.tm Türkmenistan  
.tn Tunus  
.to Tonga  
.tp Doğu Timor ISO kodu TL olarak değişti. Şimdilik .tl kullanılmıyor.
.tr Türkiye  
.tt Trinidad ve Tobago  
.tv Tuvalu  
.tw Tayvan  
.tz Tanzanya  
.ua Ukrayna  
.ug Uganda  
.uk Birleşik Krallık  
.um Birleşmiş Milletler Uzakta Bulunan Küçük Adalar  
.us Amerika Birleşik Devletleri  
.uy Uruguay  
.uz Özbekistan  
.va Vatikan  
.vc Saint Vincent ve Granada  
.ve Venezuela  
.vg Birleşik Krallık Virgin Adaları  
.vi Virgin Adaları  
.vn Vietnam  
.vu Vanuatu  
.wf Wallis ve Futuna Adaları  
.ws Samoa Eski Batı Samoa
.ye Yemen  
.yt Mayotte  
.yu Yugoslavya Şimdi Sırbistan-Karadağ;
.za Güney Afrika  
.zm Zambiya  
.zw Zimbabve  

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]