İngiltere Millî Futbol Takımı hat trick'leri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Geoff Hurst, 1966 FIFA Dünya Kupası Finali'nde İngiltere'nin 4-2 kazandığı maçta hat-trick yapmıştır.

İngiltere Millî Futbol Takımı hat trick'leri listesi, İngiltere Millî Futbol Takımı tarihinde bir futbol maçında üç veya daha fazla gol atan (hat-trick yapan) oyuncuları içerir. Uluslararası futbolun başlangıcı 1872 yılından günümüze, elli yedi İngiltere erkek millî takım futbolcusu hat-trick yapmıştır. İngiltere için hat-trick yapan ilk oyuncu Howard Vaughton (5) ve Arthur Alfred Brown (4)'dur. Aston Villa takımı oyuncusu olan bu ikili; 1882 yılında İrlanda ile oynanan dostluk maçında üçten fazla gol atmışlardır. İngiltere rakibine toplam on üç gol atmıştır.[1] Dört oyuncu, Vaughton, Steve Bloomer, Willie Hall ve Malcolm Macdonald bir maçta beş gol atma başarısı göstermişlerdir. Jimmy Greaves altı defa hat-trick yaparak bu alanda en başarılı futbolcu oldu. Beş oyuncu, Albert Allen, Frank Bradshaw, Walter Gilliat, John Veitch ve John Yates, sadece bir defa millî takım formasını giymelerine rağmen hat-trick yapmayı başarmışlardır.

1966 FIFA Dünya Kupası Finali'nde, Geoff Hurst'un yaptığı hat-trick genellikle tüm zamanların en meşhuru olarak kabul edilir.[2][3][4] İngiltere adına en son, Bulgaristan ile oynanan ve İngiltere'nin 4-0 galibiyetiyle sonuçlanan 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri grup maçında Jermain Defoe hat-trick yapmıştır.[5]

1872 yılından bu yana İngiltere'ye karşı toplam on bir hat-trick yapılmıştır. En son 2012 Kasım ayında İsveç ile oynanan dostluk maçında Zlatan Ibrahimović İngiltere kalesine dört gol atmıştır. İngiltere'ye karşı ilk beş hat-trick yapan oyuncuda İskoç'tu; John McDougall, George Ker, John Smith, Robert Smyth McColl ve Alex Jackson. Britanya dışında İngiltere karşısında Hat-trick yapan ilk oyuncu, Alman Richard Hofmann oldu. Hofmann, 1930 yılının Mayıs ayında Almanya ile İngiltere arasında 3-3 sonuçlanan karşılaşmada 3 gol atmıştır.

İngiltere'nin hat-trick'leri[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaş zamanındaki uluslararası maçlar resmi bir eşleşme olarak kabul edilmediği için listeye dahil edilmemiştir.
Bryan Robson, 1984 yılında İngiltere'nin 8-0 kazandığı Türkiye karşılaşmasında hat-trick yapmıştır.
Gary Lineker, İngiltere adına beş defa hat-trick yapmıştır.
Michael Owen, 2001 yılında Almanya'ya karşı hat-trick yapmıştır. İngiltere formasıyla toplamda iki kez hat-trick sevinci yaşamıştır.
Peter Crouch, 2006 yılında Jamaika ile oynanan dostluk maçında hat-trick yapmıştır.
Theo Walcott, 2008 yılında Hırvatistan ile oynanan Dünya Kupası eleme maçında üç gol atmıştır.
Tarih Goller Oyuncu Rakip Yer Tur Sonuç[a] Kaynak
01882-2-18 18 Şubat 1882
5
Vaughton, HowardHoward Vaughton İrlanda İrlanda Bloomfield, Belfast Dostluk
13-0
[6]
01882-2-18 18 Şubat 1882
4
Brown, Arthur AlfredArthur Alfred Brown İrlanda İrlanda Bloomfield, Belfast Dostluk
13-0
[6]
01883-2-03 3 Şubat 1883
3
Mitchell, ClementClement Mitchell Galler Galler Kensington Oval, Londra Dostluk
5-0
[6]
01884-2-23 23 Şubat 1884
3
Cursham, HenryHenry Cursham İrlanda İrlanda Ulster Cricket Ground, Ballynafeigh, Belfast 1884 British Home Championship
8-1
[6]
01886-3-13 13 Mart 1886
4
Spilsbury, BenjaminBenjamin Spilsbury İrlanda İrlanda Ulster Cricket Ground, Ballynafeigh, Belfast 1886 British Home Championship
6-1
[6]
01887-2-05 5 Şubat 1887
3
Lindley, TinsleyTinsley Lindley İrlanda İrlanda Bramall Lane, Sheffield 1887 British Home Championship
7-0
[6]
01888-2-04 4 Şubat 1888
3
Dewhurst, FredFred Dewhurst Galler Galler Nantwich Road, Crewe 1888 British Home Championship
5-1
[6]
01888-4-07 7 Nisan 1888
3
Allen, AlbertAlbert Allen İrlanda İrlanda Ulster Cricket Ground, Ballynafeigh, Belfast 1888 British Home Championship
5-1
[6]
01889-3-02 2 Mart 1889
3
Yates, JohnJohn Yates İrlanda İrlanda Anfield, Liverpool 1889 British Home Championship
6-1
[6]
01890-3-15 15 Mart 1890
3
Geary, FredFred Geary İrlanda İrlanda Ulster Cricket Ground, Ballynafeigh, Belfast 1890 British Home Championship
9-1
[6]
01893-2-25 25 Şubat 1893
3
Gilliat, WalterWalter Gilliat İrlanda İrlanda Perry Barr, Birmingham 1893 British Home Championship
6-1
[6]
01894-3-12 12 Mart 1894
3
Veitch, JohnJohn Veitch Galler Galler Racecourse Ground, Wrexham 1894 British Home Championship
5-1
[6]
01896-3-16 16 Mart 1896
5
Bloomer, SteveSteve Bloomer Galler Galler Arms Park, Cardiff 1896 British Home Championship
9-1
[6]
01897-2-20 20 Şubat 1897
3
Wheldon, FredFred Wheldon İrlanda İrlanda Trent Bridge, Nottingham 1897 British Home Championship
6-0
[6]
01899-2-18 18 Şubat 1899
4
Smith, GilbertGilbert Smith İrlanda İrlanda Roker Park, Sunderland 1899 British Home Championship
13-2
[6]
01899-2-18 18 Şubat 1899
4
Settle, JimmyJimmy Settle İrlanda İrlanda Roker Park, Sunderland 1899 British Home Championship
13-2
[6]
01901-3-18 18 Mart 1901
4
Bloomer, SteveSteve Bloomer Galler Galler St James' Park, Newcastle upon Tyne 1901 British Home Championship
6-0
[7]
01908-3-16 16 Mart 1908
3
Woodward, VivianVivian Woodward Galler Galler Racecourse Ground, Wrexham 1908 British Home Championship
7-1
[7]
01908-6-08 8 Haziran 1908
3
Bradshaw, FrankFrank Bradshaw Avusturya Avusturya Hohe Warte Stadyumu, Viyana Dostluk
11-1
[7]
01908-6-08 8 Haziran 1908
4
Woodward, VivianVivian Woodward Avusturya Avusturya Hohe Warte Stadyumu, Viyana Dostluk
11-1
[7]
01908-6-10 10 Haziran 1908
4
Hilsdon, GeorgeGeorge Hilsdon Macaristan Macaristan Millenáris Sporttelep, Budapeşte Dostluk
7-0
[7]
01909-5-31 31 Mayıs 1909
4
Woodward, VivianVivian Woodward Macaristan Macaristan Millenáris Sporttelep, Budapeşte Dostluk
8-2
[7]
01909-6-01 1 Haziran 1909
3
Woodward, VivianVivian Woodward Avusturya Avusturya Hohe Warte Stadyumu, Viyana Dostluk
8-1
[7]
01912-2-10 10 Şubat 1912
3
Fleming, HaroldHarold Fleming İrlanda İrlanda Dalymount Park, Dublin 1912 British Home Championship
6-1
[7]
01926-5-24 24 Mayıs 1926
3
Osborne, FrankFrank Osborne Belçika Belçika Kielstadion, Antwerp Dostluk
5-3
[8]
01927-5-11 11 Mayıs 1927
3
Dean, DixieDixie Dean Belçika Belçika Stadium in Molenbeek, Molenbeek, Brüksel Dostluk
9-1
[8]
01927-5-21 21 Mayıs 1927
3
Dean, DixieDixie Dean Lüksemburg Lüksemburg Stade de la Frontière, Esch-sur-Alzette Dostluk
5-2
[8]
01929-5-11 11 Mayıs 1929
4
Camsell, GeorgeGeorge Camsell Belçika Belçika Dudenpark, Brüksel Dostluk
5-1
[8]
01929-11-20 20 Kasım 1929
3
Camsell, GeorgeGeorge Camsell Galler Galler Stamford Bridge, Londra 1930 British Home Championship
6-0
[8]
01936-12-02 2 Aralık 1936
3
Drake, TedTed Drake Macaristan Macaristan Arsenal Stadyumu, Londra Dostluk
6-2
[9]
01937-5-17 17 Mayıs 1937
3
Steele, FreddieFreddie Steele İsveç İsveç Råsunda Stadyumu, Solna, Stockholm Dostluk
4-0
[9]
01937-10-23 23 Ekim 1937
3
Mills, GeorgeGeorge Mills İrlanda İrlanda Windsor Park, Belfast 1938 British Home Championship
5-1
[9]
01937-12-01 1 Aralık 1937
3
Matthews, StanleyStanley Matthews Çekoslovakya Çekoslovakya White Hart Lane, Londra Dostluk
5-4
[9]
01938-11-16 16 Kasım 1938
5
Hall, WillieWillie Hall İrlanda İrlanda Old Trafford, Manchester 1939 British Home Championship
7-0
[9]
01946-9-28 28 Eylül 1946
3
Mannion, WilfWilf Mannion İrlanda İrlanda Windsor Park, Belfast 1947 British Home Championship
7-2
[10]
01946-11-27 27 Kasım 1946
4
Lawton, TommyTommy Lawton Hollanda Hollanda Leeds Road, Huddersfield Dostluk
8-2
[10]
01947-5-25 25 Mayıs 1947
4
Mortensen, StanStan Mortensen Portekiz Portekiz Estádio Nacional, Oeiras Dostluk
10-0
[10]
01947-5-25 25 Mayıs 1947
4
Lawton, TommyTommy Lawton Portekiz Portekiz Estádio Nacional, Oeiras Dostluk
10-0
[10]
01947-11-19 19 Kasım 1947
3
Mortensen, StanStan Mortensen İsveç İsveç Arsenal Stadyumu, Londra Dostluk
4-2
[10]
01948-10-09 9 Ekim 1948
3
Mortensen, StanStan Mortensen İrlanda İrlanda Windsor Park, Belfast 1949 British Home Championship
6-2
[10]
01949-10-15 15 Ekim 1949
3
Milburn, JackieJackie Milburn GallerGaller Ninian Park, Cardiff 1950 FIFA Dünya Kupası elemeleri
1950 British Home Championship
4-1
[10]
01949-11-16 16 Kasım 1949
4
Rowley, JackJack Rowley İrlanda İrlanda Maine Road, Manchester 1950 FIFA Dünya Kupası elemeleri
1950 British Home Championship
9-2
[10]
01950-5-14 14 Mayıs 1950
4
Finney, TomTom Finney Portekiz Portekiz Estádio Nacional, Oeiras Dostluk
5-3
[11]
01954-11-10 10 Kasım 1954
3
Bentley, RoyRoy Bentley Galler Galler Wembley Stadyumu, Londra 1954 British Home Championship
3-2
[12]
01955-4-02 2 Nisan 1955
4
Wilshaw, DennisDennis Wilshaw İskoçya İskoçya Wembley Stadyumu, Londra 1955 British Home Championship
7-2
[13]
01956-12-05 5 Aralık 1956
3
Taylor, TommyTommy Taylor Danimarka Danimarka Molineux Stadium, Wolverhampton 1958 FIFA Dünya Kupası elemeleri
5-2
[14]
01957-5-08 8 Mayıs 1957
3
Taylor, TommyTommy Taylor İrlanda İrlanda Wembley Stadyumu, Londra 1958 FIFA Dünya Kupası elemeleri
5-1
[15]
01958-10-22 22 Ekim 1958
3
Haynes, JohnnyJohnny Haynes Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği SSCB Wembley Stadyumu, Londra Dostluk
5-0
[16]
01959-5-28 28 Mayıs 1959
3
Charlton, BobbyBobby Charlton Amerika Birleşik Devletleri ABD Wrigley Field, Los Angeles Dostluk
8-1
[11]
01960-10-19 19 Ekim 1960
3
Charlton, BobbyBobby Charlton Lüksemburg Lüksemburg Stade Municipal, Luxembourg City 1962 FIFA Dünya Kupası elemeleri
9-0
[17]
01960-10-19 19 Ekim 1960
3
Greaves, JimmyJimmy Greaves Lüksemburg Lüksemburg Stade Municipal, Luxembourg City 1962 FIFA Dünya Kupası elemeleri
9-0
[17]
01961-4-15 15 Nisan 1961
3
Greaves, JimmyJimmy Greaves İskoçya İskoçya Wembley Stadyumu, Londra 1961 British Home Championship
9-3
[18]
01961-5-10 10 Mayıs 1961
3
Charlton, BobbyBobby Charlton Meksika Meksika Wembley Stadyumu, Londra Dostluk
8-0
[17]
01962-5-20 20 Mayıs 1962
3
Greaves, JimmyJimmy Greaves Peru Peru Estadio Nacional de Lima, Lima Dostluk
4-0
[17]
01963-6-05 5 Haziran 1963
3
Charlton, BobbyBobby Charlton İsviçre İsviçre St. Jakob-Park, Basel Dostluk
8-1
[17]
01963-11-20 20 Kasım 1963
4
Greaves, JimmyJimmy Greaves Kuzey İrlanda Kuzey İrlanda Wembley Stadyumu, Londra 1963 British Home Championship
8-3
[17]
01963-11-20 20 Kasım 1963
3
Paine, TerryTerry Paine Kuzey İrlanda Kuzey İrlanda Wembley Stadyumu, Londra 1963 British Home Championship
8-3
[17]
01964-5-17 17 Mayıs 1964
3
Byrne, JohnnyJohnny Byrne Portekiz Portekiz Estádio Nacional, Oeiras Dostluk
4-3
[17]
01964-5-27 27 Mayıs 1964
4
Hunt, RogerRoger Hunt Amerika Birleşik Devletleri ABD Downing Stadyumu, New York Dostluk
10-0
[17]
01964-5-27 27 Mayıs 1964
3
Pickering, FredFred Pickering Amerika Birleşik Devletleri ABD Downing Stadyumu, New York Dostluk
10-0
[17]
01964-10-03 3 Ekim 1964
3
Greaves, JimmyJimmy Greaves Kuzey İrlanda Kuzey İrlanda Windsor Park, Belfast 1964 British Home Championship
4-3
[17]
01966-6-29 29 Haziran 1966
4
Greaves, JimmyJimmy Greaves Norveç Norveç Ullevaal Stadion, Oslo Dostluk
6-1
[17]
01966-7-30 30 Temmuz 1966
3
Hurst, GeoffGeoff Hurst Batı Almanya Batı Almanya Wembley Stadyumu, Londra 1966 FIFA Dünya Kupası Finali
4-2
[3]
01969-3-12 12 Mart 1969
3
Hurst, GeoffGeoff Hurst Fransa Fransa Wembley Stadyumu, Londra Dostluk
5-0
[17]
01975-4-16 16 Nisan 1975
5
Macdonald, MalcolmMalcolm Macdonald Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Wembley Stadyumu, Londra 1976 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri
5-0
[19]
01982-12-15 15 Aralık 1982
3
Blissett, LutherLuther Blissett Lüksemburg Lüksemburg Wembley Stadyumu, Londra 1984 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri
9-0
[20]
01984-11-14 14 Kasım 1984
3
Robson, BryanBryan Robson Türkiye Türkiye Beşiktaş İnönü Stadyumu, İstanbul 1986 FIFA Dünya Kupası elemeleri
8-0
[3]
01985-10-16 16 Ekim 1985
3
Lineker, GaryGary Lineker Türkiye Türkiye Wembley Stadyumu, Londra 1986 FIFA Dünya Kupası elemeleri
5-0
[21]
01986-6-11 11 Haziran 1986
3
Lineker, GaryGary Lineker Polonya Polonya Estadio Universitario, Monterrey 1986 FIFA Dünya Kupası
3-0
[21]
01987-2-18 18 Şubat 1987
4
Lineker, GaryGary Lineker İspanya İspanya Santiago Bernabéu Stadium, Madrid Dostluk
4-2
[21]
01987-10-14 14 Ekim 1987
3
Lineker, GaryGary Lineker Türkiye Türkiye Wembley Stadyumu, Londra 1988 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri
8-0
[21]
01991-6-12 12 Haziran 1991
4
Lineker, GaryGary Lineker Malezya Malezya Stadium Merdeka, Kuala Lumpur Dostluk
4-2
[21]
01993-2-17 17 Şubat 1993
4
Platt, DavidDavid Platt San Marino San Marino Wembley Stadyumu, Londra 1994 FIFA Dünya Kupası elemeleri
6-0
[19]
01993-11-17 17 Kasım 1993
4
Wright, IanIan Wright San Marino San Marino Stadio Renato Dall'Ara, Bologna 1994 FIFA Dünya Kupası elemeleri
7-1
[19]
01999-3-27 27 Mart 1999
3
Scholes, PaulPaul Scholes Polonya Polonya Wembley Stadyumu, Londra 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri
3-1
[19]
01999-9-04 4 Eylül 1999
3
Shearer, AlanAlan Shearer Lüksemburg Lüksemburg Wembley Stadyumu, Londra 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri
6-0
[22]
02001-9-01 1 Eylül 2001
3
Owen, MichaelMichael Owen Almanya Almanya Olympiastadion, Münih 2002 FIFA Dünya Kupası elemeleri
5-1
[23]
02005-5-31 31 Mayıs 2005
3
Owen, MichaelMichael Owen Kolombiya Kolombiya Giants Stadium, New York Dostluk
3-2
[24]
02006-6-03 3 Haziran 2006
3
Crouch, PeterPeter Crouch Jamaika Jamaika Old Trafford, Manchester Dostluk
6-0
[25]
02008-9-10 10 Eylül 2008
3
Walcott, TheoTheo Walcott Hırvatistan Hırvatistan Maksimir Stadium, Zagreb 2010 FIFA Dünya Kupası elemeleri
4-1
[26]
02010-9-03 03 Eylül 2010
3
Defoe, JermainJermain Defoe Bulgaristan Bulgaristan Wembley Stadyumu, Londra 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri
4-0
[5]

İngiltere'ye karşı yapılan hat-trick'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere'ye karşı kabul edilen toplam on bir hat-trick yapılmıştır. Bunlardan ilk beş tanesi İskoç oyuncular tarafından yapılmıştır.

Zlatan Ibrahimović, 2012 yılında Friends Arena'nın açılış maçında, İngiltere'ye karşı toplam dört gol atmıştır.
Tarih Goller Oyuncu Rakip Yer Turnuva Sonuç [a] Kaynak(lar)
01878-3-02 2 Mart 1878
3
McDougall, JohnJohn McDougall İskoçya İskoçya Hampden Park, Glasgow Dostluk
2-7
[6]
01880-3-13 13 Mart 1880
3
Ker, GeorgeGeorge Ker İskoçya İskoçya Hampden Park, Glasgow Dostluk
4-5
[6]
01881-3-12 12 Mart 1881
3
Smith, JohnJohn Smith İskoçya İskoçya Kennington Oval, Londra Dostluk
1-6
[6]
01900-4-07 7 Nisan 1900
3
McColl, Robert SmythRobert Smyth McColl İskoçya İskoçya Celtic Park, Glasgow 1900 British Home Championship
1-4
[7]
01928-3-31 31 Mart 1928
3
Jackson, AlexAlex Jackson İskoçya İskoçya Wembley Stadyumu, Londra 1928 British Home Championship
1-5
[8]
01930-5-10 10 Mayıs 1930
3
Hofmann, RichardRichard Hofmann Almanya Almanya Deutsches Stadion, Berlin Dostluk
3-3
[27]
01953-11-25 25 Kasım 1953
3
Hidegkuti, NándorNándor Hidegkuti Macaristan Macaristan Wembley Stadyumu, Londra Dostluk
3-6
[28][29]
01958-5-11 11 Mayıs 1958
3
Petaković, AleksandarAleksandar Petaković Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya Jugoslavija Narodna Armia, Belgrade Dostluk
0-5
[11]
01959-5-17 17 Mayıs 1959
3
Seminario, JuanJuan Seminario Peru Peru Estadio Nacional, Lima Dostluk
1-4
[11]
01988-6-15 15 Haziran 1988
3
van Basten, MarcoMarco van Basten Hollanda Hollanda Rheinstadion, Düsseldorf 1988 Avrupa Futbol Şampiyonası
1-3
[30]
02012-11-14 14 Kasım 2012
4
Ibrahimović, ZlatanZlatan Ibrahimović İsveç İsveç Friends Arena, Solna Municipality Dostluk
2-4
[31]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

a  Sonuç kısmına İngiltere'nin attığı goller önce yazılmıştır.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kit unveiled" (İngilizce). Aston Villa F.C. http://www.avfc.co.uk/page/NewsDetail/0,,10265~1662101,00.html. Erişim tarihi: 30 Ocak 2011. 
  2. ^ Moore, Kevin (İngilizce). Museums and Popular Culture (Contemporary Issues in Museum Culture). Leicester University Press. ss. 108. ISBN 0-7185-0227-2. "... probably the most famous hat-trick of all time ..." 
  3. ^ a b c "Hat-trick heroes" (İngilizce). BBC Sport. 1 Eylül 2001. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2002/1521106.stm. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. "Possibly the most famous hat-trick in footballing history." 
  4. ^ "Legends: Bobby Moore" (İngilizce). The Football Association. 27 Aralık 2007. http://www.thefa.com/England/MensSeniorTeam/NewsAndFeatures/2007/sirbobby_moore.aspx. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. "... Geoff Hurst ran on to seal the most famous hat-trick in history ..." 
  5. ^ a b "Defoe hat-trick helps England defeat Bulgaria". UEFA. 3 Eylül 2010. http://www.uefa.com/uefaeuro2012/matches/season=2012/round=15171/match=2002278/index.html. Erişim tarihi: 30 Ocak 2011. 
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s "England - International Results 1872-1899 - Details". RSSSF. http://www.rsssf.com/tablese/eng-intres1872.html. Erişim tarihi: 21 Mart 2011. 
  7. ^ a b c d e f g h i "England - International Results 1900-1919 - Details". RSSSF. http://www.rsssf.com/tablese/eng-intres1900.html. Erişim tarihi: 21 Mart 2011. 
  8. ^ a b c d e f "England - International Results 1920-1929 - Details". RSSSF. http://www.rsssf.com/tablese/eng-intres1920.html. Erişim tarihi: 21 Mart 2011. 
  9. ^ a b c d e "England - International Results 1930-1939 - Details". RSSSF. http://www.rsssf.com/tablese/eng-intres30.html. Erişim tarihi: 21 Mart 2011. 
  10. ^ a b c d e f g h "England - International Results 1940-1949 - Details". RSSSF. http://www.rsssf.com/tablese/eng-intres40.html. Erişim tarihi: 21 Mart 2011. 
  11. ^ a b c d "England - International Results 1950-1959 - Details". RSSSF. http://www.rsssf.com/tablese/eng-intres50.html. Erişim tarihi: 21 Mart 2011. 
  12. ^ "Pensioner who dines out on tales of old Chelsea... at the restaurant in his name". The Independent. 10 Mart 2002. http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/pensioner-who-dines-out-on-tales-of-old-chelsea-at-the-restaurant-in-his-name-653414.html. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  13. ^ Ponting, Ivan (13 Mayıs 2004). "Dennis Wilshaw". The Independent. http://www.independent.co.uk/news/obituaries/dennis-wilshaw-549912.html. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  14. ^ Ley, John (14 Haziran 2002). "The history of England v Denmark". Daily Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/sport/football/3029385/The-history-of-England-v-Denmark.html. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  15. ^ "Alan Kelly Snr.". Football Association of Ireland. 5 Haziran 2009. http://www.fai.ie/index.php?option=com_content&view=article&id=254:alan-kelly-snr&catid=78:hall-of-fame&Itemid=146. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  16. ^ "Johnny Haynes 1934-2005". Fulham F.C. http://www.fulhamfc.com/Club/ClubHistory/Legends/JohnnyHaynes.aspx. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  17. ^ a b c d e f g h i j k l m "England - International Results 1960-1969 - Details". RSSSF. http://www.rsssf.com/tablese/eng-intres60.html. Erişim tarihi: 21 Mart 2011. 
  18. ^ Armfield, Jimmy (9 Kasım 1999). "1961 England 9 Scotland 3". The Guardian. http://www.guardian.co.uk/football/1999/nov/09/newsstory.sport2. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2009. 
  19. ^ a b c d Moore, Glenn (29 Mart 1999). "Football: England make use of United effect". The Independent. http://www.independent.co.uk/sport/football-england-make-use-of-united-effect-1083743.html. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  20. ^ "Watford adventure tugs at Blissett's heart". The Independent. 17 Ağustos 2006. http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/watford-adventure-tugs-at-blissetts-heart-412162.html. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2009. 
  21. ^ a b c d e Shaw, Phil (22 Eylül 1994). "Football: Lineker, the predator with mass appeal: By retiring now, the striker with the wholesome image has again shown perfect timing.". The Independent. http://www.independent.co.uk/sport/football-lineker-the-predator-with-mass-appeal-by-retiring-now-the-striker-with-the-wholesome-image-has-again-shown-perfect-timing-phil-shaw-reports-1450427.html. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  22. ^ Townsend, Nick (5 Eylül 1999). "Football: Road to Euro 2000 - Shearer does the trick again". The Independent. http://www.independent.co.uk/sport/football-road-to-euro-2000--shearer-does-the-trick-again-1116464.html. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2009. 
  23. ^ "Awesome England thrash Germany". BBC Sport. 1 Eylül 2001. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/1515667.stm. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  24. ^ Baker, Andrew (8 October 2005). "Redknapp happy to talk a good game as his new career blossoms". Daily Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/sport/columnists/andrewbaker/2366359/Redknapp-happy-to-talk-a-good-game-as-his-new-career-blossoms.html. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2009. 
  25. ^ "England 6-0 Jamaica". BBC Sport. 3 Haziran 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/teams/england/5040586.stm. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  26. ^ Stevenson, Jonathan (10 Eylül 2008). "Croatia 1-4 England". BBC Sport. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/internationals/7602774.stm. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  27. ^ "England v Germany". The Observer. 11 Mayıs 1930. http://observer.guardian.co.uk/englandfootball/story/0,9565,540920,00.html. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2009. 
  28. ^ Glanville, Brian (17 Mayıs 2009). "Seven deadly sins of football - England v Hungary 1953-4". The Guardian. http://www.guardian.co.uk/football/2009/may/17/seven-deadly-sins-football-hungary-england. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2009. 
  29. ^ Barber, David (25 Kasım 2003). "Match of the Century". The Football Association. http://www.thefa.com/England/MensSeniorTeam/NewsAndFeatures/2003/Match_of_the_Century.aspx. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2009. 
  30. ^ "Five of the best". BBC Sport. 11 Ağustos 2001. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/1484270.stm. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2009. 
  31. ^ "Sweden 4-2 England". BBC Sport. 14 Kasım 2012. http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/20306158. Erişim tarihi: 14 Kasım 2012. 


Şablon:İngiltere Millî Futbol Takımı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]