İngiltere Lig Kupası şampiyonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

İngiltere Lig Kupası FA Kupası'ndan sonra İngiltere'deki en prestijli kupa olarak kabul edilmektedir.[1] Kupanın en başarılı takımı Liverpool'dur. Liverpool organizasyonda tam onbir defa final oynama başarısı göstermiş ve bu finallerin sekiz tanesini kazanmıştır. Liverpool takımının ardından en başarılı ikinci takım Aston Villa olmuştur. Villa sekiz defa final oynadığı bu kupayı beş kez müzesine götürmüştür.

Kupanın son şampiyonu 2014 yılında Sunderland'i 3-1 mağlup eden Manchester City'dir.

Finaller[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere Lig Kupası kurulduğu 1961 yılından 1966 yılına kadar finaller çift maç üzerinden oynanmış, 1967 yılından itibaren ise final tek maç üzerinden oynanmaya başlamıştır.

Açıklama
(R) Tekrar
(2R) İkinci Tekrar
Uzatmaya giden maçlar
* Ekstra uzatlamalar sonucu penaltılara giden maçlar
Kalın İkili finali kazanan takım
İtalik Takım en üst İngiliz Futbol Ligi sistemi dışından

Çift maçlı finaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Final Ev sahibi takım Skor Konuk takım Stadyum Seyirci[A]
1961 Rotherham United 2–0 Aston Villa Millmoor 12.226
Aston Villa  †3–0 † Rotherham United Villa Park 31.202
Aston Villa toplamda 3–2 kazandı
1962 Rochdale 0–3 Norwich City Spotland 11.123
Norwich City 1–0 Rochdale Carrow Road 19.708
Norwich City toplamda 4–0 kazandı
1963 Birmingham City 3–1 Aston Villa St Andrew's 31.850
Aston Villa 0–0 Birmingham City Villa Park 37.921
Birmingham City toplamda 3–1 kazandı
1964 Stoke City 1–1 Leicester City Victoria Ground 22.309
Leicester City 3–2 Stoke City Filbert Street 25.372
Leicester City toplamda 4–3 kazandı
1965 Chelsea 3–2 Leicester City Stamford Bridge 20,690
Leicester City 0–0 Chelsea Filbert Street 26.958
Chelsea toplamda 3–2 kazandı
1966 West Ham United 2–1 West Bromwich Albion Boleyn Ground 28.341
West Bromwich Albion 4–1 West Ham United The Hawthorns 31.925
West Bromwich Albion toplamda 5–3 kazandı

Tek maçlı finaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Final Şampiyon Skor İkinci Stadyum Seyirci[A]
1967 Queens Park Rangers 3–2 West Bromwich Albion Wembley Stadyumu 97.952
1968 Leeds United 1–0 Arsenal Wembley Stadyumu 97.887
1969 Swindon Town  †3–1 † Arsenal Wembley Stadyumu 98.189
1970 Manchester City  †2–1 † West Bromwich Albion Wembley Stadyumu 97.963
1971 Tottenham Hotspur 2–0 Aston Villa Wembley Stadyumu 100.000
1972 Stoke City 2–1 Chelsea Wembley Stadyumu 97.852
1973 Tottenham Hotspur 1–0 Norwich City Wembley Stadyumu 100.000
1974 Wolverhampton Wanderers 2–1 Manchester City Wembley Stadyumu 97.886
1975 Aston Villa 1–0 Norwich City Wembley Stadyumu 95.946
1976 Manchester City 2–1 Newcastle United Wembley Stadyumu 100.000
1977 Aston Villa  †0–0 † Everton Wembley Stadyumu 100.000
1977 (T) Aston Villa  †1–1 † Everton Hillsborough Stadyumu 55.000
1977 (2.T) Aston Villa  †3–2 † Everton Old Trafford 54.749
1978 Nottingham Forest  †0–0 † Liverpool Wembley Stadyumu 100.000
1978 (T) Nottingham Forest 1–0 Liverpool Old Trafford 54.375
1979 Nottingham Forest 3–2 Southampton Wembley Stadyumu 96.952
1980 Wolverhampton Wanderers 1–0 Nottingham Forest Wembley Stadyumu 96.527
1981 Liverpool  †1–1 † West Ham United Wembley Stadyumu 100.000
1981 (T) Liverpool 2–1 West Ham United Villa Park 36.693
1982 Liverpool  †3–1 † Tottenham Hotspur Wembley Stadyumu 100.000
1983 Liverpool  †2–1 † Manchester United Wembley Stadyumu 99.304
1984 Liverpool  †0–0 † Everton Wembley Stadyumu 100.000
1984 (T) Liverpool 1–0 Everton Maine Road 52.089
1985 Norwich City 1–0 Sunderland Wembley Stadyumu 90.001
1986 Oxford United 3–0 Queens Park Rangers Wembley Stadyumu 90.396
1987 Arsenal 2–1 Liverpool Wembley Stadyumu 96.000
1988 Luton Town 3–2 Arsenal Wembley Stadyumu 95.732
1989 Nottingham Forest 3–1 Luton Town Wembley Stadyumu 76.130
1990 Nottingham Forest 1–0 Oldham Athletic Wembley Stadyumu 74.343
1991 Sheffield Wednesday 1–0 Manchester United Wembley Stadyumu 77.612
1992 Manchester United 1–0 Nottingham Forest Wembley Stadyumu 76.810
1993 Arsenal 2–1 Sheffield Wednesday Wembley Stadyumu 74.007
1994 Aston Villa 3–1 Manchester United Wembley Stadyumu 77.231
1995 Liverpool 2–1 Bolton Wanderers Wembley Stadyumu 75.595
1996 Aston Villa 3–0 Leeds United Wembley Stadyumu 77.065
1997 Leicester City  †1–1 † Middlesbrough Wembley Stadyumu 76.757
1997 (T) Leicester City  †1–0 † Middlesbrough Hillsborough Stadyumu 39.428
1998 Chelsea  †2–0 † Middlesbrough Wembley Stadyumu 77.698
1999 Tottenham Hotspur 1–0 Leicester City Wembley Stadyumu 77<892
2000 Leicester City 2–1 Tranmere Rovers Wembley Stadyumu 74.313
2001 Liverpool  † †1–1 *[B] Birmingham City Millennium Stadyumu 73.500
2002 Blackburn Rovers 2–1 Tottenham Hotspur Millennium Stadyumu 72.500
2003 Liverpool 2–0 Manchester United Millennium Stadyumu 74.500
2004 Middlesbrough 2–1 Bolton Wanderers Millennium Stadyumu 72.634
2005 Chelsea  †3–2 † Liverpool Millennium Stadyumu 78.000
2006 Manchester United 4–0 Wigan Athletic Millennium Stadyumu 66.866
2007 Chelsea 2–1 Arsenal Millennium Stadyumu 70.073
2008 Tottenham Hotspur  †2–1 † Chelsea Wembley Stadyumu 87.660
2009 Manchester United  † †0–0 *[C] Tottenham Hotspur Wembley Stadyumu 88.217
2010 Manchester United 2–1 Aston Villa Wembley Stadyumu 88.596
2011 Birmingham City 2–1 Arsenal Wembley Stadyumu 88.851
2012 Liverpool 2–2 *[D] Cardiff City Wembley Stadyumu 89.041
2013 Swansea City 5–0 Bradford City Wembley Stadyumu 82.597
2014 Manchester City 3–1 Sunderland Wembley Stadyumu 79.921

Takımlara göre sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım Şampiyonluk İkincilik Kazandığı yıl İkincilik yılı
Liverpool 8 3 1981, 1982, 1983, 1984, 1995, 2001, 2003, 2012 1978, 1987, 2005
Aston Villa 5 3 1961, 1975, 1977, 1994, 1996 1963, 1971, 2010
Manchester United 4 4 1992, 2006, 2009, 2010 1983, 1991, 1994, 2003
Tottenham Hotspur 4 3 1971, 1973, 1999, 2008 1982, 2002, 2009
Chelsea 4 2 1965, 1998, 2005, 2007 1972, 2008
Nottingham Forest 4 2 1978, 1979, 1989, 1990 1980, 1992
Leicester City 3 2 1964, 1997, 2000 1965, 1999
Manchester City 3 1 1970, 1976, 2014 1974
Arsenal 2 5 1987, 1993 1968, 1969, 1988, 2007, 2011
Norwich City 2 2 1962, 1985 1973, 1975
Birmingham City 2 1 1963, 2011 2001
Wolverhampton Wanderers 2 0 1974, 1980
West Bromwich Albion 1 2 1966 1967, 1970
Middlesbrough 1 2 2004 1997, 1998
Queens Park Rangers 1 1 1967 1986
Leeds United 1 1 1968 1996
Stoke City 1 1 1972 1964
Luton Town 1 1 1988 1989
Sheffield Wednesday 1 1 1991 1993
Swindon Town 1 0 1969
Oxford United 1 0 1986
Blackburn Rovers 1 0 2002
West Ham United 0 2 1966, 1981
Everton 0 2 1977, 1984
Bolton Wanderers 0 2 1995, 2004
Sunderland 0 2 1985, 2014
Rotherham United 0 1 1961
Rochdale 0 1 1962
Newcastle United 0 1 1976
Southampton 0 1 1979
Oldham Athletic 0 1 1990
Tranmere Rovers 0 1 2000
Wigan Athletic 0 1 2006
Cardiff City 0 1 2012
Bradford City 0 1 2013

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

A. a b  Seyirci sayısı final maçını izleyen seyircileri ifade etmektedir.
B. a  Liverpool, penaltı atışlarında 2001 finaline 5-4 kazandı.[2]

C. a  Manchester United penaltı atışlarında 2009 finalini 4-1 kazandı.[3]

D. a  Liverpool, 2012 finalini penaltı atışlarında 3-2 kazandı.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ronay, Barney (23 Ocak 2008). "Why Everton or Spurs must win the Carling Cup". guardian.co.uk (Lonra: Guardian News and Media). http://www.guardian.co.uk/football/2008/jan/23/carlingcup0708. Erişim tarihi: 19 Ocak 2009. 
  2. ^ Wade, Stephen (25 February 2001). "Liverpool win League Cup after penalty shoot-out". independent.co.uk (Londra: Independent News and Media). http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/liverpool-win-league-cup-after-penalty-shootout-693459.html. Erişim tarihi: 11 January 2009. 
  3. ^ McNulty, Phil (1 March 2009). "Man Utd 0–0 Tottenham (aet)". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). http://newsimg.bbc.co.uk/sport1/hi/football/league_cup/7905889.stm. Erişim tarihi: 1 March 2009. 
  4. ^ Bevan, Chris (26 Şubat 2012). "Cardiff City 2–2 Liverpool (aet)". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/17093419. Erişim tarihi: 26 February 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]