Yabancı dil olarak İngilizce eğitimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İngilizce öğretmenliği sayfasından yönlendirildi)
Bir göçmen kadın, ABD'deki bir ESL kursunda İngilizce talimatları takip ederek ve yardımcı araç gereçleri kullanarak kahvaltı hazırlarken, 1918.

Yabancı dil olarak İngilizce eğitimi, anadili İngilizce olmayan kimselere, İngilizce konuşulan ülkelerde veya kendi yaşadıkları ülkelerde verilen İngilizce eğitimidir.

20 ve 21. yüzyıldaki siyasi ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak dünyada İngilizcenin öneminin giderek artması sonucu özellikle Anglosakson Batı dünyası ile siyasi, askerî ve ekonomik bağları kuvvetli olan ülkelerde İngilizce eğitimi gerek devlet tarafından gerekse özel sektör tarafından teşvik edilmeye başlandı. Akademik hayatta ve meslek hayatında avantajlar sağlaması nedeniyle pek çok insan yabancı dil olarak İngilizce eğitimine yöneldi.

Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Öğrencinin İngilizceyi kullanma amacına göre (gündelik ihtiyaçlar, akademik vs.) eğitimin türü, süresi ve kapsamı değişebilir. Dünyada İngilizce eğitiminde kullanılan en yaygın metodolojileri şunlardır:[1]

EFL[değiştir | kaynağı değiştir]

EFL (English as a Foreign Language/Yabancı dil olarak İngilizce) anadili İngilizce olmayan ve okul veya iş gereğiyle ya da hobi olarak İngilizce öğrenen kimselere verilen eğitimdir. Bu kurslara katılan öğrencilerin kurs masrafları çoğunlukla kendileri, ebeveynleri veya bağlı bulundukları kurum tarafından karşılanır; eğitimlidirler ve iyi motive olmuşlardır.[1] TEFL kavramı öğretmenin aldığı eğitimi belirtirken, EFL öğrencilerin aldığı kursu belirtir.

EFL eğitimi oldukça güncel yöntemlerle, iletişime dayalı olarak ve öğrenci merkezli bir yaklaşımla eğitim verilir. Bu açılardan ana akım zorunlu eğitimdeki İngilizce derslerinden oldukça farklıdır.

ESOL[değiştir | kaynağı değiştir]

ESOL (English for Speakers of Other Languages/Diğer dilleri konuşanlar için İngilizce) kavramı sıklıkla EFL ile eş anlamlı olarak kullanılır ancak EFL'den farklı olarak daha çok anadili İngilizce olan bir ülkede yaşayan yabancılara verilen İngilizce eğitimini kastetmek için kullanılır.[1] TESOL kavramı öğretmenin aldığı eğitimi belirtirken, ESOL öğrencilerin aldığı kursu belirtir. Öğrenciler kurs bitiminde ESOL seviyelerini belirten belgeler alırlar.

Bu kurslara katılan öğrencilerin çoğu İngilizce konuşan bir ülkedeki ilk kuşak göçmenler ve mültecilerdir. ESOL öğretmenleri sıklıkla avantajsız bir özgeçmişe sahip kimselerle (savaş mağdurları, cinsel ayrımcılığa veya şiddete tabi kalmış kimseler vb.) çalışmak durumunda kalabilirler. Bu nedenle bazı okullar ESOL öğretmenlerinin eşitlik ve insan hakları konusunda eğitimli veya bilinçli olmalarını tercih ederler. Bu kurslarda öğrencilere İngilizce eğitiminin yanı sıra yeni geldikleri yabancı ülkede gündelik hayatlarını kolaylaştıracak bilgiler ve temel dil eğitimi (Latin alfabesini öğretme, okuma-yazma vb.) gibi konularda da bilgi verilebilir.[1]

ESL[değiştir | kaynağı değiştir]

ESL (English as a Second Language/İkinci dil olarak İngilizce eğitimi) Nijerya, Kenya, Hindistan, Singapur gibi İngilizcenin ortak "ikinci dil" olduğu ülkelerde verilen İngilizce eğitimini kastetmekte kullanılır. Zaman zaman ESL ile EAL (English as an Additional Language/İlave bir dil olarak İngilizce) kavramları aynı anlamda kullanılır.[1]

Türkiye'de İngilizce eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de İngilizce öğretmeni olabilmek için İngiliz dili alanında branş öğretmeni yetiştiren üniversitelerin eğitim fakülteleri bünyesinde yer alan 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamak gerekir. Bu fakültelerde; İngilizce dilbilgisi, konuşma, yazma, okuma, dinleme becerileri, edebiyata giriş, tiyatro gibi alanlarda verilen eğitimlerin yanı sıra öğretmenliğe giriş, psikoloji, materyal geliştirme, sınav hazırlama gibi alanlarda formasyon eğitimi verilir.

Türkiye'de ana akım okullardaki İngilizce eğitiminin yanı sıra, çeşitli yabancı dil kurslarında İngiliz dili veya TEFL, TESOL, TESL vb. eğitimleri almış yerli ve yabancı öğretmenler tarafından İngilizce eğitimi verilmektedir. Bu kurslarda öğrenciler İngilizceyi kullanma amaçları ve seviyelerine göre sınıflara ayrılırlar. Bunların haricinde çeşitli kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar kendi ihtiyaçlarına yönelik İngilizce kursları düzenlemektedir.

Uluslararası seviye tespit sınavları[değiştir | kaynağı değiştir]

TOEFL[değiştir | kaynağı değiştir]

Test of English as a Foreign Language (Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı), başta Amerikan üniversiteleri olmak üzere 130 ülkede eğitim almak veya çeşitli profesyonel organizasyonlarda çalışmak isteyen yabancıların seviyesini tespit etmekte kullanılan ücretli bir İngilizce sınavıdır. İlk kez 1964 yılında ABD'de kullanılmaya başlanmıştır. TOEFL sınavı sonuçları, dünya genelinde 8500'den fazla enstitü tarafından kabul edilen bir seviye tespit yöntemidir.[2]

IELTS[değiştir | kaynağı değiştir]

International English Language Testing System (Uluslararası İngiliz Dili Test Sistemi), başta Birleşik Krallık ve Avustralya üniversiteleri olmak üzere dünya genelindeki 135 ülkede eğitim almak veya çeşitli profesyonel organizasyonlarda çalışmak isteyen yabancıların İngilizce seviyesini tespit etmekte kullanılan ücretli bir sınavdır. İlk kez 1989 yılında İngiltere'de kullanılmaya başlanmıştır. IELTS sınavı sonuçları, dünya genelinde 6000'den fazla enstitü tarafından kabul edilen bir seviye tespit yöntemidir.[3] IELTS sınavı hakları; British Council, IDP: IELTS Australia ve University of Cambridge ESOL Examinations'a aittir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e TEFL - TESOL - TESL: Acronyms explained and explored 14 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. British Council. Erişim: 20 Ocak 2012.
  2. ^ "TOEFL Home." 22 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ets.org. Erişim: 22 Şubat 2012.
  3. ^ "IELTS Home." 24 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ielts.org Erişim: 22 Şubat 2012.
  4. ^ "Teachers." 25 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ielts.org Erişim: 22 Şubat 2012.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]