Britanya Virjin Adaları

Koordinatlar: 18°25′53″K 64°37′23″B / 18.43139°K 64.62306°B / 18.43139; -64.62306
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İngiliz Virjin Adaları sayfasından yönlendirildi)
Britanya Virjin Adaları
British Virgin Islands
Britanya Virjin Adaları
Slogan
"Vigilate"  (Latin)
"Be Watchful"
Britanya Virjin Adaları haritadaki konumu
Britanya Virjin Adaları konumu
BaşkentRoad Town
Resmî dil(ler)İngilizce
Etnik gruplar
%83,36 Afro-Karayipli, %7,28 Britanyalı, Portekizli, %5,38 Çok ırklı, %3,14 Doğu Hint, %0,84 Diğerleri
DemonimVirjin Adalı
HükûmetBritanya Denizaşırı Toprakları
• Kral
III. Charles
• Vali
John Rankin
• Vali Yardımcısı
David Archer
• Hükûmet Başkanı
Natalio Wheatley
Tarihçe 
• Ayrı koloni
1960
• Özerklik
1967
• Su (%)
1.6
Nüfus
• 2005 sayımı
27.000[1]
GSYİH (SAGP)tahminî
• Kişi başına
$43.366
Para birimiAmerikan doları (USD)
Zaman dilimiUTC-4 (Q)
• Yaz (YSU)
UTC-4 (not observed)
Telefon kodu+1-284
İnternet alan adı.vg

Britanya Virjin Adaları, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası olan ve Britanya Denizaşırı Toprakları olarak Birleşik Krallık'a bağlı olan adalar topluluğudur. Virjin Adaları'nda, ABD Virjin Adaları ve İspanyol Virjin Adalarının dışında kalan adalar topluluğudur. Başkenti Road Town olan Britanya Virjin Adaları, toplamda Tortola, Virjin Gorda, Anegada ve Jost Van Dyke gibi yerleşimin olduğu dört büyük ve irili ufaklı yaklaşık elli adacıktan meydana gelmektedir. Bu dört büyük ada dışında yaklaşık on beş adada da küçük yerleşimler görülebilmektedir. Britanya Virjin Adaları'na bağlı en büyük ada başkent Road Town'ın da bulunduğu Tortola adasıdır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Virjin Adaları ilk kayıtlara göre M.Ö. 100 yıllarında, Aravak toplumunun üzerinde yaşadığı toprak parçalarıydı. 15. yüzyıla gelindiğinde Karayip Denizi'ne adına veren Karib halkı adaya gelerek yerleşim yerleri kurmaya başladı.

Adanın varlığını fark eden ilk Avrupalı 1493 yılında ikinci Amerika Seferine çıkan Kristof Kolomb oldu. Kolomb görmüş olduğu bu adalara Azize Ursula'ya ithafen Santa Ursula y las Once Mil Vírgenes (Türkçe: Azize Ursula'nın 11 bin bakiresi) adını verdi.

İspanyol İmparatorluğu önceleri bu adanın varlığını pek önemsemediysede, Karayipli korsanların uğrak yeri haline gelen bu adayı kontrol altına almak bölge için hayati önem teşkil etmekteydi. Bu sebeple, 16 yy.'da Virjin Adaları, İspanyol İmparatorluğu topraklarına katıldı. İspanyollar dışında İngilizler, Fransızlar, Hollandalılar ve Danimarkalılar da adalar topluluğunun diğer adalarını kontrolleri altına alarak yerleşim yerleri kurmaya başladılar.

Britanya Virjin Adaları önceleri stratejik amaçlı kullanıldıysa da, bölgede yetişen şeker kamışı nedeniyle önemini ekonomik alanda geliştirdi. O dönemde Birleşik Krallık'ın en önemli dış ticaret ürünü haline gelen şeker kamışı tarlalarında Afrika'dan bölgeye getirilen köleler çalıştırıldı.

Adada 1871 yılında kurulan ancak kısa ömürlü olan Rüzgâraltı Adaları Federasyonu, 1956 yılında lav edildi. 1960 yılından itibaren tek başına taç kolonisi olan adalar, 1967 yılında açıklanan yeni anayasa ile iç işlerinde özerklik elde etti. Adalar 1946 yılından bu yana Birleşmiş Milletler kendi kendini yönetemeyen bölgeler listesinde yer almaktadır.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Britanya Virjin Adaları'nın ekonomisi genel olarak turizme dayanmaktadır. Ekvatoral bölgede olması nedeniyle ülke yıl boyu turist çekmektedir. Bunun yanında küçük çaplı tropikal meyve ihracatları da ülkenin ekonomisine katkı sağlayan etkenlerdendir. Düşük gelir vergisi ve görece yüksek mevduat getirisi ile uluslararası birçok şirketin mevduatlarını bu ülkenin offshore şirketlerine aktarmaktadır. Böylece şirketler kendi ülkelerindeki yüksek gelir vergisinden kaçınmış, ülke de büyük para girdilerinin sahibi oluyor.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

153 km²'lik bir yüzölçümüne sahip olan Britanya Virjin Adaları, kuzeyinde Atlantik, güneyinde Karayip Denizi ile çevrili yaklaşık elli adadan oluşmaktadır. Adalardan en büyüğü 20 km'ye 5 km kıyı şeridi ölçülerine sahip olan Tortola adasıdır.

Adalar listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Britanya Virjin Adaları

Yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

Britanya Virjin Adaları, Birleşik Krallık tarafından atanan Genel Vali tarafından yönetilir. Britanya hükûmetinin almış olduğu karar sonucu, adanın en yüksek yürütme otoritesi olan krala tavsiye etmiş olduğu vali adayı saray tarafından onaylandıktan sonra göreve başlar.

Britanya Virjin Adaları, Karayip Ortak Pazarı ve Doğu Karayip Devletleri Örgütü'nün ortak üyesidir. Adaların dış politikası ve savunmasından Birleşik Krallık sorumludur. En son 2007 yılında düzenlenen anayasaya göre hükûmetin başı 2007 yılına kadar Şef Bakan unvanına sahip olan başbakandır. Başbakan ve hükûmetin dört üyesi, Yasama Konseyi üyeleri arasından vali tarafından atanmaktadır. Yasama Konseyi, halk tarafından seçilmiş 13 temsilciden, meclis başkanından ve oy hakkı bulunmayan başsavcıdan oluşmaktadır.

Nüfus Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 yılında alınan verilere göre ülke nüfusu 21,700 civarındadır. Britanya Virjin Adaları'nda nüfusun %83'lık kısmını kölelik sona erdikten sonra bu topraklarda kalan siyahiler, %7'sini Birleşik Krallık vatandaşları ve diğer Avrupalılar ve son olarak %10'luk kısmını ise bölge yerlileri oluşturmaktadır.

Ülke nüfusunun %86'lık bölümü Protestan kalan kısmı ise diğer dinlere mensup kişilerdir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]