İncesaz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İnce Saz sayfasından yönlendirildi)
İncesaz
Bir konser sırasında Cengiz Onural, Akın Aral, Taner Sayacıoğlu, Derya Türkan, Murat Aydemir (2009)
Genel bilgiler
Başladığı yerTürkiye
TarzlarKlasik Türk
Etkin yıllar1997-günümüz
Resmî sitehttp://www.incesaz.com/
ÜyelerAkın Aral (bas gitar)
Cengiz Onural (gitar, buzuki, cura)
Murat Aydemir (tambur, ut, lavta)
Taner Sayacıoğlu (kanun)
Türker Çolak (davul)
Volkan Hürsever(klarnet, kontrbas)
Emre Erdal (klasik kemençe)
Ezgi Köker (vokal)
Bora Ebeoğlu (vokal)
Eski üyelerDerya Türkan (klasik kemençe)
Dilek Türkan (vokal)

İncesaz, 1997 yılında Murat Aydemir, Derya Türkan ve Cengiz Onural tarafından oluşturulan bir müzik grubu.

Grup, çalışmaları sırasında yedi müzik albümü çıkarmış, İkinci Bahar (1998-2002), Ekmek Teknesi (2002-2004), Çınaraltı (2003) ve Sev Kardeşim (2006) dizilerinin müziklerini yapmıştır. Murat Aydemir, Derya Türkan ve Cengiz Onural'ın 1996 yılında bir araya gelmesi ile başladı. Üçlü, başta tanbur, kemençe ve kanun olmak üzere geleneksel Türk Müziği sazlarının baş rollerini oynadığı, çağdaş tınılar, armoniler ve düzenlemelerin Türk Müziği makam ve perdeleriyle birlikte yeniden üretildiği bir müzik üzerinde hemfikirdi.

1997'de ilk albümün çalışmaları sırasında gruba kanunda Taner Sayacıoğlu katıldı ve "Bir/Eski Nisan" albümü bu kadroyla hazırlandı. Kalan Müzik etiketiyle 1999 yılında yayımlandı. Albüme Mahinur Özüstün ve Murat Buket vurmalı çalgılarla, Muammer Ketencoğlu akordeonla, Uğur Işık viyolonselle ve İsmail Soyberk ise bas gitarla katkıda bulundu. Ketencoğlu ve Işık'ın katkıları sonraki tüm albüm çalışmalarında da sürdü. Taner Sayacıoğlu, (d. 1966, İstanbul), kanun sanatçısı olup 1979 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'na girdi ve 1986 yılında mezun oldu. 1983 yılında Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk müziği Korosu'na kanun sanatçısı olarak katıldı ve hâlâ bu kurumda görevini sürdürmektedir. Sayacıoğlu, 1983'ten bu yana birçok albüm ve yurt içi ve yurt dışı konserlerde yer aldı.

1999-2001 yıllarında grup Türk televizyon tarihinin iz bırakan dizilerinden birine müzik yaptı: İkinci Bahar. Bu dizinin soundtrack albümü de 2000 yılında Post Müzik tarafından yayınlandı. İkinci Bahar albümü karma bir albüm olduğu için grubun daha ilk albümden benimsediği numaralamaya girmedi. Bu süreçte gruba vurmalı çalgılarda Ahmet Özbilen ve Hüseyin Tuncel katkıda bulundu.

2001 yılında bas gitarda Akın Aral'ın da katılmasıyla üçüncü İncesaz albümü ortaya çıktı: "iki / Eylül Şarkıları" (Kalan Müzik, 2002). Bu albüm ağırlıklı olarak bir şarkılar albümüydü ve şarkıları TRT İstanbul Radyosu'nun değerli ses sanatçısı Melihat Gülses okuyordu.

2003 yılında vurmalı çalgılarda Engin Gürkey İncesaz'a katıldı (bu katılım iki albüm boyunca sürdü). Bu ekiple üçüncü albüm tamamlandı ve Mayıs 2004'te yine Kalan Müzik tarafından yayınlandı: "üç / İstanbul'a Dair". Albümde ilk kez klasik yaylı çalgılar dörtlüsünün (kemanlar: Cihat Aşkın ve Hakan Şensoy, viyola: Efdal Altun, viyolonsel: Hakkı Öztürk) eşliği duyuluyordu. Solist sazlar olan tanbur, kemençe, kanun ve klarnet tıpkı ilk albümlerde olduğu gibi makam perdelerinden taviz vermezken, düzenlemeler ve armoni anlayışı çağdaş çizgiden geri kalmıyordu.

2001-2005 yıllarında İncesaz, atv'de yayınlanan "Ekmek Teknesi" (yönetmen: Metin Günay) ve TRT'de yayınlanan "Çınaraltı" (yönetmen: Andaç Haznedaroğlu) dizilerinin müziklerini yaptı.

Dördüncü albüm, grubun yine yeni bir açılımı oldu. "dört /Mazi Kalbimde" albümünde, Dilek Türkan'ın okuduğu şarkıların bir bölümü, yüzyıl başlarının zevkini ve modasını yansıtan tangolardı ve Türker Çolak, vurmalı çalgılarla ilk kez İnce Saz'da bu albümle yer aldı. Bu albüm de yine Kalan Müzik tarafından 2005'te yayınlandı.

İncesaz 2006 yılında Kanal D'de yayınlanan, Cankat Ergin'in yönettiği "Sev Kardeşim" dizisinin müziklerini yaptı. Bu dizinin müziklerinden bir bölümü, daha sonra yayınlanan albümlerde yer aldı.

Ekim 2007'de yayımlanan "beş/Elif" albümünde, Cengiz Özkan'ın okuduğu, Kerkük ve Kırım da dahil olmak üzere 15 değişik yöreden alınmış türkülere yer verildi. Bu albüm birbirinden hiç de uzak olmayan Türk Müziği'nin türküleriyle şarkılarını bir araya getiriyordu.

"altı / Kalbimdeki Deniz" albümü, 2009 Mart ayında yayınlandı. İnce Saz şarkılarının ağırlıkta olduğu bu albümde de yine yüzyıl öncesinin şarkılarına yer verildi. Albümde Efdal Altun (viyola), Hakkı Öztürk (viyolonsel) ve Umut Sel (kontrbas) konuk sanatçı olarak yer aldılar. Albümün solistliğini Dilek Türkan ve Bora Ebeoğlu yaptılar.

2009 yılında "Berlin Filarmoni" konser salonunda gerçekleşen İncesaz konseri ile Volkan Hürsever İncesaz grubuna dahil oldu.

İncesaz 2008 yılında THY'nin kuruluşunun 75. Yılı şerefine Macar Radyo Senfoni Orkestrasıyla birlikte "Yollar" isimli CD ve DVD'den oluşan bir çalışma yaptı ve özel bir konser verdi. İçinde Dilek Türkan'ın da solist olarak yer aldığı "7/Yollar" 2011 yılında Kalan Müzik tarafından yayınlandı.

2013 yılında Ezgi Köker'in İncesaz'a katılmasının ardından 2014 yılı Ocak ayında "8 / Geçsin Günler" yayınlandı. Bu albümün solistleri Ezgi Köker ve Bora Ebeoğlu oldular. Kemençede Emre Erdal, viyolonselde Hakkı Öztürk ve klarnette Evrim Güvemli konuk sanatçılar olarak yer aldılar. Ayrıca Rezonans Acapella Korosu da 3 esere sesiyle katkıda bulundu.[1]

İncesaz'ın bugüne kadar çeşitli projelerde birlikte çalıştığı solistler arasında;

Albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]