İmparatorluk birimleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Londra'nın Seven Sisters kentindeki eski bir Ağırlık ve Ölçü birimleri binası girişi.

İmparatorluk birimleri[1] (İngilizceImperial units), emperyal birimler[1] veya imparatorluk sistemi (İngilizceImperial system),[2] İlk olarak 1824 İngiliz Ağırlık ve Ölçüleri Yasasında tanımlanan ve bir dizi ölçü ve değişiklikleriyle geliştirilmiş birimler sistemidir. İmparatorluk birimleri, 1588'den 1825'e kadar geçerli olan Winchester Standartları'nın yerini aldı.

Sistem, Büyük Britanya İmparatorluğu genelinde resmî kullanıma girdi. 20. yüzyılın sonlarına doğru imparatorluğun çoğu bölgesi, metrik sistemi resmî olarak ana ölçüm sistemi olarak benimsemişti. Ancak emperyal birimler hala Birleşik Krallık, Kanada ve eski İngiliz Milletler Topluluğu'nun bir parçası olan diğer ülkelerde kullanılıyordu. ABD geleneksel birimleri, imparatorluk birimlerinden gelişmiştir. 1965 yılında Birleşik Krallık'taki metrifikasyon süreci ile resmî olarak yerini metrik sisteme bırakmıştır ancak halen İMT ülkelerinde ve ABD'de yaygın olarak kullanılır. Uzunluk birimleri olarak inç, yarda, mil, kara mili, deniz mili vs.; hacim olarak galon, ons, pint vs. ve kütle olarak libre, pound gibi birimler kullanılır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "British Imperial." Encyclopædia Britannica Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica, {{{2}}}.
  2. ^ Britannica Educational Publishing (1 Ağustos 2010). The Britannica Guide to Numbers and Measurement. The Rosen Publishing Group. s. 241. ISBN 978-1-61530-218-5. 11 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2011.