İmparatorluk çemberi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İmparatorluk çemberleri sayfasından yönlendirildi)
1560'ta İmparatorluk Çemberleri'nin bir haritası. Bir çembere dahil olmayan alanlar beyaz gösterilmiştir.

Bir İmparatorluk Çemberi (LatinceCirculus imperii, çoğulu Circuli imperii AlmancaReichskreis, çoğulu Reichskreise), Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nda bölgesel bir gruplaşmayla ortaya çıkmış bölgedir. Ortak bir savunma yapısı oluşturmak ve imparatorluk vergilerini toplamak amacıyla kurulmuştur.

Her bir çemberin kendine ait bir Diyeti vardı. Fakat, bu diyete üye ülkeler her zaman İmparatorluk Diyeti'ne üye olmak zorunda değildi.

İmparatorluk Çemberleri'nin kurulması[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak 1500 Augsburg Diyeti ile İmparatorluk Reformu'nun bir parçası olarak altı çember kuruldu:

İlk olarak Habsburg hanedanı ve Elektörler tarafından kontrol edilen topraklar çemberlere dahil edilmemişti. 1512 Trier ve Köln Diyetleri bu bölgeleri de dört çemberde topladı:

Maximilian'ın Burdundiya mirası ile ilgili Fransız iddiaları üzerine 1512 Diyeti resmî olarakAlman Ulusunun Kutsal Roma İmparatorluğu (LatinceSacrum Imperium Romanum Nationis Germanicæ) adını kullanmaya başladı.[1][2]

İmparatorluk 1581'de Hollanda Cumhuriyeti'nin bölünmesi ve 1679 Nijmegen Antlaşmaları sonrası Fransız ilhakı ile batı topraklarını kaybetmiş olsa da on adet çember 1790'lara kadar değişmeden devam etti. Bu tarihten sonra Fransız Devrim Savaşları'nın etkisiyle Avrupa siyasi haritasında önemli değişimler yaşanmaya başladı.

Bir çembere dahil olmayan bölgeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok imparatorluk bölgesi çemberlerin dışında kalmıştır. Bunlardan bazıları:

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Peter Hamish Wilson, The Holy Roman Empire, 1495-1806, MacMillan Press 1999, Londra, 2. sayfa
  2. ^ The Holy Roman Empire of the German Nation 29 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Federal Almanya Cumhuriyeti Londra Büyükelçiliği websitesi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]