İmadeddin el-Isfahani

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İmadeddin el-Isfahani
Doğum1125
İsfahan, Büyük Selçuklu İmparatorluğu
Ölüm1201 (76 yaşında)
Kahire
BağlılığıEyyûbîler
BirimiKral Muhafızı
Çatışma/savaşlarıMarj Ayyun Muharebesi
Hıttin Muharebesi
Kudüs Kuşatması (1187)
Üçüncü Haçlı Seferi

Muhammed ibn Hamed Isfahani (1125, İsfahan - 20 Haziran 1201, Kahire) (Farsçaمحمد ابن حامد اصفهانی), bilinen adıyla Imad ad-din el-Isfahani (Farsçaعماد الدین اصفهانی) (Arapçaعماد الدين الأصفهاني) Pers kökenli bir tarihçi, bilgin ve hatipti.[1] Birçok tarihi eser ve değerli bir Arap şiir antolojisi bıraktı. Zengiler ve Eyyûbîler döneminde edebiyatçıydı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1125 yılında İsfahan'da doğdu ve Bağdat'taki Nizamiye okulunda okudu. Bürokrasi okudu ve Basra ile Vasıt'ta yargıçlık yaptı. Daha sonra Vezir Awn al-Din ibn Hubeyra'nın yardımcısı oldu. İbn Hubeyra'nın ölümünden sonra 1166'da Şam'a gitti ve Şam kadısı Kemaleddin'in hizmetine girdi. Kadı İmadeddin'i, Nûreddin Mahmud Zengî ile tanıştırdı, daha sonra onun onuruna İmadiyye okulu olarak anılacak olan okula müderris olarak atadı. Nureddin'in 1174'te ölümünden sonra İmadeddin tüm bürokratik görevlerinden uzaklaştırılarak saraydan sürgün edildi. Musul'a yerleşti ve daha sonra Mısır Sultanı Selahaddin Eyyubi'nin hizmetine girdi. Selahaddin, Şam'ı ele geçirdiğinde İmadeddin, Selahaddin'in veziri Kadı el-Fadıl tarafından birlik komutanı olarak atandı ve aynı zamanda el-Fadıl'ın yardımcısı oldu. Selahaddin, sadece bir katip olmasından değil savaş bilgisinden de yararlandığı için, İmadeddin kısa sürede sultanın favori adamlarından biri oldu. Birlik komutanı olarak, meclis katiplerinin günlük görevlerini yerine getirmek zorunda değildi.

O dönemden itibaren tüm seferlerinde Selahaddin Eyyubi'ne eşlik etti. Bir baskından sonra mahkumlardan birini öldürmek üzere görevlendirildi, ancak mahkum bir çocuktu ve bunun yerine Haçlılar tarafından tutulan Müslüman bir mahkumla takas edildi. İmadeddin, Marj Ayyun Muharebesi, Hıttin Muharebesi ve Haçlıları Kutsal Topraklardan kovma seferlerinde yer aldı. 1187'de Kudüs'ün Fethi'nde Sarazen birliklerine komuta etti.[2]

1201'de Kahire'de öldü.

Popüler kültürdeki yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İmadeddin el-Isfahani kurguyla karışık anlatıldığı bir yapım olan 2005 yılı çıkışlı Ridley Scott filmi Cennetin Krallığı'da Alexander Siddig tarafından canlandırıldı.
  • İmadeddin el-Isfahani ayrıca Tarık Ali'nin "İslam Beşlisi" olarak bilinen eserin ikinci bölümü olan "Selahaddin Eyyubi: Roman"da da tasvir edilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Donald S. Richards, "Emad al-Din Kateb Esfahani" in Encyclopedia Iranica. "The family of Persian origin into which ʿEmād-al-Dīn Kāteb was born had a tradition of administrative service for the Saljuq dynasty and the caliphate." [1] 25 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Claude Cahen, "Une chronique syrienne du VIe/VIIe siècle: Le Bustān al-Jāmiʿ", Bulletin d'études orientales 7/8 (1937/1938), 113–158. JSTOR 41603412

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]