İllegal pullar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İllegal pullar bağımsız ülkelerin veya bölgelerin, bağımsız olduğu iddiasındaki varlıkların, veya tamamen uydurulmuş ülke isimleri kullanılarak hazırlanan Posta pulu görünümündeki etiketlerdir. Dünya Posta Birliği-UPU kuruluşu kendilerine bildirilen bu etiketleri diğer üye ülkeleri uyarmak amacıyla yayınladığı "Uluslararası büro sirküleri" aracılığı ile duyurur ve bu illegal pullar Filatelik taklit ve sahtekarlıkların bir alt grubudurlar.

Bu etiketler halkı, posta idaresini ve pul koleksiyoncularını aldatmak ve dolandırmak amacı ile kullanıldıkları gibi, tanınmayan bölgelerin iç kullanımı amacı ile basılmışda olabilirler. Bazen bu etiketler yalnızca propaganda amacı ile de basılabilirler. UPU bu illegal pulların pazarının yıllık yaklaşık 500 milyon $ olduğunu tahmin etmektedir.

İllegal pulları tanımlayabilmek[değiştir | kaynağı değiştir]

İllegal pulları tanımlayabilmek için kesin bir yöntem söz konusu değildir.

  • Bugün İllegal pulların çoğunluğu Afrika ülkelerinin veya eski Sovyetler Birliği üyelerinin veya dünyanın değişik yerlerinde bulunan ada devletlerinin adları kullanılarak bastırılmaktadır. 1970 öncesinde illegal pullar Arap ülkelerinin adlarını kullanmakta idiler.
  • Pulların tasarımları o gün için popüler olan konulardan seçilmektedir. Hayvanlar, spor yıldızları, sinema yıldızları, ve müzik yıldızları, illegal pullarda sıkça kullanılan konular olduğu için bu pulların katalogda olup olmadığı almadan önce kontrol edilmelidir.
  • İllegal pullar pul kataloglarında bulunmazlar, (Scott's, Stanley Gibbons, Yvert and Tellier, Michel).
  • Dünya Filateliyi Geliştirme Birliği (ing. World Association for the Development of Philately (WADP)) ve Dünya Posta Birliği, (Union postale universelle, Universal Postal Union - UPU) tarafından kurulan WADP Numaralandırma Sistemi-WNS katalogunda UPU üyesi olan ülkelerin çıkardığı pullar bulunur. Ancak bütün UPU üyeleri henüz sisteme katılmamış durumdadır.
  • UPU periyodik olarak çıkardığı sirküler ile üyesi olan ülkeler tarafından bildirilen illegal pulların listelerini bütün üyelerine göndermektedir.
  • UPU korsan olarak Kıbrıs Cumhuriyeti adını kullanan Kıbrıs Rum Cumhuriyeti'nin bildirimleri yüzünden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından basılan bütün pullarıda illegal pul olarak sirkülerlerinde üye ülkelere duyurmaktadır.

İllegal pul alımının sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

İllegal pulları alan pul koleksiyoncuları aslında hiçbir değeri olmayan veya çok düşük değeri olan illegal pulları alarak dolandırılmış olurlar. Tecrübesiz veya bilgisiz pul meraklıları değersiz olan bu ürünleri alarak dolandırıldıkları için, güzel bir uğraşıya yeni başlarken başlarına gelenler yüzünden koleksiyon yapmaktan bile vazgeçebilirler.

Posta idareleri ise kendileri tarafından basılanlar yerine illegal pulları alanlar neticesinde gelir kaybına uğrarlar.

Pul satıcıları/tüccarlarıda illegal pullar yüzünden şöhretlerinin kirlenmesi riski ile karşılaşabilirler.

Son olarak illegal pullarda kullanılan resimler yüzünden sanatçılar ve fotoğrafçılar telif kaybına uğrarlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]