İlk Aşk, İlk Dans

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İlk Aşk, İlk Dans
Dirty Dancing
Film afişi
YönetmenEmile Ardolino
SenaristEleanor Bergstein
OyuncularJennifer Grey
Patrick Swayze
MüzikJohn DeNicola
Donald Markowitz
Franke Previte
Görüntü yönetmeniJeff Jur
Yapım yılı1987, ABD
Süre100 dakika
Dilİngilizce

İlk Aşk, İlk Dans. Yönetmenliğini Emile Ardolino'nun yaptığı başrollerini Jennifer Grey ve Patrick Swayze'nin paylaştığı 100 dakilalık 1987 ABD yapımı film. Türü romantik dramdır. Bağımsız bir yapımdır. Orijinal adı "Dirty Dancing"dir.

1980'li yılların en önemli filmlerinden biri sayılan İlk Aşk, İlk Dans 1988'de en iyi şarkı dalında Oscar ödülünü "The Time of My Life" şarkısıyla kazanmıştır.

Adından da anlaşılacağı üzere dansa ve müziğe ağırlık vermesine karşın film, sınıfsal farklılıklara dikkat çekmesi, onur ve gurur gibi kavramları yer vermesi nedeniyle beğeni toplamıştır.

Film, Türkiye sinemalarında da gösterime girmiştir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl 1963. Bir tatil beldesinde dans partneri ve arkadaşı Penny (Cynthia Rhodes) ile birlikte dans öğretmenliği yapan Johnny Castle (Swayze), iş dışında kalan vakitlerinde de otelin diğer çalışanlarıyla arkadaşlık ederek ve dans ederek geçirmektedir. Baby olarak tanınan Frances (Grey) adlı genç bir kız Johnny'nin çalıştığı otele ailesiyle birlikte gelir. Penny'nin hamile olduğunun ortaya çıkması üzerine Baby Johnny'nin dans partneri olur. Bu arada iki genç birbirine aşık olur. Sınıfsal farklılar birçok problem yaşanmasına yol açar. Film, Johnny'nin Baby'e söylediği "Kimse Bebek'i bir kenara atamaz" repliği ile de hafızalarda yer etmiştir.

Yapım ekibi[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Swayze ve Grey filmin bir sahnesinde

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]