İktisadi Kalkınma Vakfı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İktisadi Kalkınma Vakfı
Kuruluş1965
TürVakıf
MerkezEsentepe Mah. Harman Sok. TOBB Plaza No:10 K: 7-8 Şişli, İstanbul
Resmî siteikv.org.tr

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), 1965 yılında İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası önderliğinde kurulmuş olup, kamuoyu ve iş dünyasını Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye-AB ilişkileri konusunda aydınlatıcı faaliyetlerde bulunmaktadır. İstanbul ofisi merkez olmak üzere, İKV'nin bir de Avrupa Birliği'nin merkezi olan Brüksel'de ofisi bulunmaktadır.

Yerli ve yabancı kuruluşlarla yakın işbirliği bulunan İKV'ye Türkiye içinde birçok özel kuruluş veya meslek odası destek vermektedir. Destekçi kuruşlardan bazıları: Adana, Kayseri, Ankara Ticaret Odası; Ankara, Gaziantep, Kocaeli Sanayi Odaları; Alarko Holding, Polat Holding, Arçelik, Koç Holding, Borusan Holding, Eczacıbaşı Holding, Yaşar Holding, Halkbank, Mercedes-Benz Türk, Türkiye İş Bankası'dır.

Türkiye-AB ilişkilerinin son yıllarda -özellikle 1999 yılından sonra-yeni bir boyut kazanması üzerine, İKV faaliyet alanını genişletmiş ve destekçi sayısını arttırmıştır.

Faaliyetleri kapsamında, İKV öncelikle AB ve Türkiye-AB ilişkilerini konu alan yayınlar hazırlar. Bugüne kadar İKV'nin hazırladığı yayın sayısı 550'ye yaklaşmıştır. Kurum, özellikle son dönemde hazırladığı ve halkın da rahatlıkla anlayabileceği sade bir dil içeren "AB Tam Üyeliğinin Türkiye Vatandaşlarına Sağlayacağı Faydalar", "15 Soruda 15 AB Politikası", "AB ve Türkiye-AB ilişkileri Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar" ve "Gümrük Birliği’nin Türkiye Ekonomisi’ne Etkileri" gibi yayınları sayesinde, AB ve Türkiye-AB ilişkilerini halka daha iyi anlatmayı hedeflemektedir.

İKV bu yayınlarının yanı sıra, her on beş günde bir İKV bültenini yayınlamaktadır. Bülten sayesinde kurum, AB ve Türkiye-AB ilşkileri hakkındaki son haberleri kamuoyu ile paylaşır. İKV, ayrıca düzenlediği seminer, konferans ve paneller aracılığıyla kamuoyunu ve iş dünyasını AB ve Türkiye-AB ilişkileri hakkında aydınlatmayı amaçlamaktadır.

Kurumun ayrıca AB ve Türkiye-AB ilişkileri konusunda kapsamlı bir kütüphanesi bulunmaktadır -İKV Kütüphanesi- Kütüphanede yaklaşık 20,000 kitap ve 300'ü aşkın yerli ve yabancı periyodik dergi bulunmaktadır.

İKV'nin kuruluşundan bugüne Yönetim kurulu başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]