İbrahim Kirazoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İbrahim Kirazoğlu (d. 1919, Kayseri) - (ö. 5 Şubat 1988), Türk siyasetçidir.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunudur. Ticaret Bakanlığı İzmir Fiat Murakebe Büro Şefliği, İzmir Belediyesi Gıda vs. İhtiyaç Maddeleri Kontrol Bürosu İdâre Memurluğu, Kayseri Belediyesi Belediye Başkan Yardımcılığı, Merkez Orman İşletmesi Grafikerliği, Serbest Ticaret, Başkent Ticaret AŞ Harman Un Fabrikası çalışanlığı, Gima Genel Müdürlüğü, TBMM IX., X. ve XI. Dönem Kayseri Milletvekilliği, Cumhuriyet Senatosu Kayseri Üyeliği (12 Ekim 1975 – 12 Eylül 1980), IX .ve X. Dönem TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyeliği, XI. Dönem TBMM Başkanvekilliği, Cumhuriyet Senatosu Başkanlık Divânı Kâtip Üyeliği ve Başkanvekilliği, Cumhuriyet Senatosu Millî Savunma Komisyonu Başkanlığı yapmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.[1]

27 Mayıs Darbesinde anayasayı ihlal suçundan yargılanmıştır. Mahkeme onunla beraber Adnan Menderes ve Celal Bayar'ın da bulunduğu 15 kişinin idamına karar vermiş yalnız Millî Birlik Komitesi bu kararı 3'e indirmiş ve İbrahim Kirazoğlu'nun da müebbet hapsiyle yargılanmasına karar verilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 31 Ekim 2012. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2013.