İç Asya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
ABD'deki Indiana Üniversitesi'nde bulunan Sinor İç Asya Çalışmaları Araştırma Enstitüsü'nün incelediği alanın kapsamını gösteren İç Asya haritası
Toronto Üniversitesi'nde CIAS tarafından incelenen alanın kapsamını gösteren İç Asya haritası.

İç Asya; günümüzde Batı Çin, Moğolistan ve Rusya'nın doğu kesimini oluşturan Kuzey Asya ile bir kısım Doğu Asya coğrafyasını kapsayan bölgedir. İç Asya kavramıyla kastedilen coğrafi alan, Orta Asya ile büyük oranda örtüşmesine karşın Kuzeydoğu Çin gibi İç Asya kavramının kapsadığı bazı bölgeler Orta Asya'ya dahil edilmemektedir. İç Asya, kabataslak şekilde Çin'in batı sınırı ile sınırlanmakta; Çin, Japonya ve Kore üçlüsünün kapsadığı coğrafya da Doğu Asya olarak tanımlanmaktadır.[1]

"İç Asya", geçmişte "Asıl Çin" olarak bilinen Han Çinlisi nüfusun ağırlıklı olduğu asıl Çin topraklarının karşıtı bir anlam taşımakta; 1800 yılında Mançurya (günümüz Kuzeydoğu Çin'i ve Dış Mançurya), Moğolistan (İç ve Dış), Sincan ve Tibet olmak üzere dört ana bölgeden oluşmaktaydı. Bu tarihlerde dört alan da Çing Hanedanı tarafından fethedilmiş ancak diğer vilayetlerle bir tutulmayarak özel idari yapılarla Çin topraklarına katılmıştı.[2] Bu dört bölgeden müteşekkil İç Asya'yı denetlemek içinse Çing hükûmeti tarafından Lifan Yuan olarak bilinen teşkilat kurulmuştu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bulag, Uradyn E. (12 Ekim 2005). "Where is East Asia? Central Asian and Inner Asian Perspectives on Regionalism". Japan Focus (İngilizce). 3 (10). ISSN 1557-4660. 1 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2020. 
  2. ^ Fairbank, John K., (Ed.) (1978). The Cambridge History of China (İngilizce). 10. Cambridge: Cambridge University Press. s. 37. ISBN 9780521214476.