Özgül emilim oranı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Özgül emilim oranı veya özgül soğurma oranı (İngilizce: Specific absorption rate) (SAR), radyo frekans (RF) elektromanyetik alana maruz kalındığında beden tarafından soğurulan enerji oranının bir ölçüsüdür. Birim doku kütlesi başına soğurulan güç olarak tanımlanır ve birimi W/kg'dır.[1] SAR ya tüm beden üzerinde ya da küçük bir örnek hacim (genelde 1 g veya 10 g doku) üzerinden ortalaması olarak alınır.

Hesaplama[değiştir | kaynağı değiştir]

SAR, doku dahilindeki elektrik alandan şu şekilde hesaplanır:

burada

örnek elektriksel iletkenlik
RMS elektrik alan
örnek yoğunluk

SAR, 100 kHz ve 10 Ghz aralığında bulunan alanlara maruz kalma düzeyini ölçmek için kullanılır.[2] Çoğunlukla cep telefonlarından ve MRI taramalarından soğurulan gücü ölçmek için kullanılır. Değerler RF enerjisine maruz kalan vücut kısmının geometrisine ve RF kaynağının tam konumuyla geometrisine büyük oranda bağlıdır. Bu yüzden testler her özgül kaynakla, örneğin bir telefon modeliyle ve cihazın amaçlanan kullanım pozisyonuna uyularak yapılmalıdır. Örneğin, bir cep telefonun SAR değeri ölçülürken, telefon kulağa konuşma pozisyonunda yerleştirilmelidir. SAR değeri kafa üzerinde en yüksek emilim oranına sahip nokta üzerinden ölçülmelidir ki bu nokta cep telefonları için genelde telefonun antenine en yakın noktadır.

Sınır Değerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çeşitli devletler ve uluslararası organizasyonlar, kafaya veya bir uzva etki eden mobil cihazlar tarafından üretilen RF enerjilerine maruz kalma güvenlik sınırları tanımlamışlardır:

ICNIRP tarafından önerilen, cep telefonları için maruziyet sınırları
Frekans aralığı Tüm vücut ortalama SAR (W/kg) Lokalize SAR (baş ve göğüs) (W/kg) Lokalize SAR (uzuvlar) (W/kg)
10 MHz den 10 GHz'e kadar 0.08 2 4
  • Amerika Birleşik Devletleri: Federal İleşitim Komisyonu (FCC), satılan telefonların 1 gramlık doku üzerinde 1.6 W/kg veya daha az SAR düzeyine sahip olmasını gerektirmektedir.
  • Avrupa Birliği: AB içinde SAR sınırlarını IEC standartlarını takip ederek CENELEC belirlemektedir. Cep telefonları ve diğer elle tutulan cihazlar için SAR sınırı ortalama 10 g doku üzerinde 2 W/kg olarak belirlenmiştir (IEC 62209-1 20 Nisan 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.). Maynetik Rezonans Görüntüleme sınırları (IEC 60601-2-33 14 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ile açıklanmıştır) biraz daha karmaşıktır:
Ortalama zaman 6 dakika
Tüm beden için SAR Bedenin bir kısmı için SAR Baş için SAR Bölgesel SAR
Beden kısmı tüm beden maruz kalan beden bölümü kafa kafa gövde el ve ayaklar
Çalışma Modu ↓ (W/kg) (W/kg) (W/kg) (W/kg) (W/kg) (W/kg)
Normal 2 2 - 10 (b) 3.2 10 (c) 10 20
1. Düzey Kontrollü 4 4 - 10 (b) 3.2 10 (c) 10 20
2. Düzey Kontrollü >4 >(4 - 10) (b) >3.2 >10 (c) >10 >20
Kısa dönem SAR 10 saniyelik periyodu aşan herhangi bir SAR sınırı belirtilen değerlerin üç katını aşmamalıdır.


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jianming Jin (1998). Electromagnetic Analysis and Design in Magnetic Resonance Imaging. CRC Press. ss. §5.3.3 pp. 226ff. ISBN 978-0849396939. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 6 Haziran 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]