Özel marka

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İsveç'te bir markette özel markalı ürünler

Özel marka, bir perakendecinin ürünün geliştirilmesinden, ürünün depolanmasına ve pazarlanmasına kadar tüm sorumluluğu üstlendiği özel markadır. Perakendeciler tarafından üretilen ya da ürettirilen, perakendecinin satış noktalarında kendi adı ya da kendi markasıyla satılan tüketim malları olarak tanımlanmaktadır.

Özel marka altında satılan mallar, ulusal bir marka altında satılan mallarla aynı düzenleyici gözetime tabidir. Bu tür markalara yönelik tüketici talebi, demografi ve sosyoekonomik değişkenler gibi bireysel özelliklerle ilgili olabilir.[1]

Dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde özel markalar geleneksel olarak ulusal markalar tarafından ele geçirilmiş olan pazar bölümlerinde yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

Önceleri ulusal markaların ucuz bir taklidi olarak görülen ve daha çok satınalma gücü düşük tüketici kitlelerinin ihtiyacını karşılamak amacıyla ortaya çıkan özel markalar, dağıtım kanallarında rekabet dengesinin perakendecilere geçmesi ve bunların büyük cirolara ulaşmasıyla güçlenmiş ve günümüzde yüksek kaliteli ulusal markalara ciddi birer rakip hâline gelmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Baltas, George (2003). "A combined segmentation and demand model for store brands". European Journal of Marketing. 37 (10). ss. 1499-1513. doi:10.1108/03090560310487211. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kumar, Nirmalya; Steenkamp, Jan-Benedict E.M., Private Label Strategy - How to Meet the Store Brand Challenge. Harvard Business Press 2007

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]