İnanılmaz Örümcek Adam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Örümcek Adam 4 sayfasından yönlendirildi)
İnanılmaz Örümcek Adam
The Amazing Spider-Man
YönetmenMarc Webb
YapımcıLaura Ziskin
Avi Arad
Matt Tolmach
SenaristJames Vanderbilt
Alvin Sargent
Steve Kloves
Hikâye (eser)James Vanderbilt
UyarlamaÖrümcek-Adam
OyuncularAndrew Garfield
Emma Stone
Sally Field
Martin Sheen
Rhys Ifans
Campbell Scott
Julianne Nicholson
MüzikJames Horner
Görüntü yönetmeniJohn Schwartzman
KurguAlan Edward Bell
Pietro Scalia
StüdyoColumbia Pictures
Marvel Entertainment
Laura Ziskin Productions
Arad Productions, Inc.
Matt Tolmach Productions
DağıtıcıSony Pictures Releasing
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i3 Temmuz 2012
Süre136 dk
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$200-230 milyon
Hasılat$758 milyon
Devam filmiİnanılmaz Örümcek Adam 2
Resmî sitesi

İnanılmaz Örümcek-Adam, Marvel Comics karakteri Örümcek-Adam'e dayanan ve karakterin aynı adlı en uzun soluklu çizgi roman serisinin başlığını paylaşan 2012 yapımı bir Amerikan süper kahraman filmidir. Sam Raimi'nin 2002–2007 Örümcek-Adam üçlemesinin ardından serinin yeniden başlatılması ve iki The Amazing Spider-Man filminden ilki olan Columbia Pictures ve Marvel Entertainment tarafından üretilen dördüncü sinema Örümcek-Adam filmi. Marc Webb tarafından yönetilen ve Vanderbilt'in bir hikâyesinden James Vanderbilt, Alvin Sargent ve Steve Kloves tarafından yazılan filmde Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Denis Leary, Campbell Scott, Irrfan Khan ile birlikte Peter Parker / Örümcek-Adam olarak rol alıyor, Martin Sheen ve Sally Field. Filmde, Parker genetiği değiştirilmiş bir örümcek tarafından ısırıldıktan sonra, yeni keşfedilen, örümcek benzeri güçler kazanır ve şehri gizemli bir sürüngen düşmanının entrikalarından kurtarmak için dışarı çıkar.

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Genç bir Peter Parker, babası Richard Parker'ın çalışma odasının soyulduğunu keşfeder. Peter'ın ailesi gizli belgeleri toplar, Peter'ı May Halası ve Ben Amca'nın evine götürür, sonra gizemli bir şekilde oradan ayrılır. Yıllar sonra, genç bir Peter, Midtown Fen Lisesi'ne gider; o zeki ama sosyal açıdan beceriksiz ve sık sık zorbalığa maruz kalıyor. Ayrıca hislerine karşılık veren Gwen Stacy'ye de aşıktır. Peter, babasının Oscorp'ta türler arası genetik alanında bilim insanı Dr. Curt Connors ile çalıştığını öğrenir. Oscorp'a gizlice girer ve burada genetiği değiştirilmiş bir örümcek tarafından ısırılır. Daha sonra süper güç, keskin duyular, çeviklik ve hız gibi örümcek benzeri yetenekler geliştirdiğini keşfeder.

Peter, babasının evraklarını inceler ve tek kolu olan Connors'ı ziyaret eder. Richard'ın oğlu olduğunu ortaya koyuyor ve Connors'a babasının "çürüme oranı algoritmasını", Connors'ın uzuvları yenileme deneylerindeki eksik parçayı veriyor. Evde, Peter ve Ben tartışır ve Peter ayrılır. Onu ararken, Ben, Peter'ın kaçmasına izin verdiği bir hırsızı durdurmaya çalışır ve vurularak Peter'ın kollarında ölür. Peter, katilin tanımına uyan suçluları bulmak için yeni yeteneklerini kullanır. Kimliğini gizlemek için bir maske ve spandeks takım elbise yapar. Ayrıca kollarına/bileklerine takmak için kol saatlerinden mekanik ağ atıcılar yapıyor. Gwen'in ailesiyle akşam yemeğinde, babasının yeni kanunsuz kahramandan hoşlanmayan polis kaptanı George Stacy olduğunu keşfeder. Peter kimliğini Gwen'e açıklar ve öpüşürler. Kertenkele DNA'sını kullanan laboratuvar farelerinde başarı gördükten sonra, Connors'ın üstün olan Ratha, Connors'ın hemen insan denemelerine başlamasını talep eder. Connors, uyuşturucu testi prosedürünü aceleye getirmeyi ve masum insanları riske atmayı reddediyor. Ratha, Connors'ı kovdu ve serumunu Gaziler İdaresi hastanesinde test etmeye karar verdi. Connors çaresizlik içinde formülü kendi üzerinde dener. Bayıldıktan sonra, kayıp kolunun yenilendiğini bulmak için uyanır.

Ratha'nın hastaneye giderken olduğunu öğrenen Connors, onu durdurmaya gider. Williamsburg Köprüsü'ne vardığında vahşi bir insansı sürüngen olmuştur. Artık kendine Örümcek Adam diyen Peter, köprüdeki insanları Connors'ın saldırısından kurtarır. Kanalizasyondaki bir savaşın ardından Kertenkele, Örümcek Adam'ın gerçek kimliğini öğrenir ve okulda Peter'a saldırır. Polis hem Örümcek Adam hem de Kertenkele için insan avı başlatır. Sonunda Örümcek Adam'ı köşeye sıkıştırırlar ve Kaptan Stacy'nin Örümcek Adam'ın Peter olduğunu keşfetmesine ve Kertenkele'yi durdurmasına izin vermesine yol açarlar. Kertenkele, insanlığın başına bela olduğuna inandığı zayıflıkları ortadan kaldırmak için Oscorp'un kulesinden kimyasal bir bulut salarak tüm insanları sürüngen yapmayı planlıyor. Gwen, Peter'ın dağıttığı bir panzehir yaratır, Connors'ı ve kurbanlarını normale döndürür, ancak Kertenkele Kaptan Stacy'yi ölümcül şekilde yaralamadan önce değil. Ölümünden önce Kaptan Stacy, Peter'ın onu güvende tutmak için Gwen'den kaçınmasını ister. Peter başlangıçta bunu yapar, ancak ikisi de mutsuz olduklarından, ona sonunda onu görebileceğini ima eder. Bir kredi ortası sahnesinde, hapsedilmiş bir Connors, gölgelerde bir adamla konuşuyor ve Peter'ın babası hakkındaki gerçeği bilip bilmediğini soruyor. Connors bilmez ve adam kaybolmadan önce Peter'ın yalnız bırakılmasını ister.

Seslendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Andrew Garfield ... Örümcek-Adam / Peter Parker (Emrullah Uzun)

Emma Stone ... Gwen Stacy (Özge Çatıkkaş)

Rhys Ifans ... Kertenkele / Dr. Curt Connors (Hakkı Ergök)

Denis Leary ... Yüzbaşı Stacy (Hakan Vanlı)

Martin Sheen ... Ben Amca (Levent Dönmez)

Sally Field ... May Hala (Ayşe Kurtel)

Irrfan Khan ... Rajit Ratha (Murat Aydın)

Campbell Scott ... Richard Parker (Cüneyt Cakova)

Embeth Davidtz ... Mary Parker (Özden Ayyıldız)

Chris Zylka ... Flash Thompson (Mustafa Oral)

C. Thomas Howell ... Jack'in Babası (Cüneyt Cakova)

Jake Keiffer ... Jack (Tibet Töre)

Kari Coleman ... Helen Stacy (Özden Ayyıldız)

Barbara Eve Harris ... Nayan Ritter (Didem Atlıhan)

Bryan Boone ... Swat Polisi (Kaan Kıran)

Max Charles ... Cocuk Peter Parker (Duru Atılhan)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]