Öpüşmek Yasak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Öpüşmek Yasak
film afişi
YönetmenÜlkü Erakalın
YapımcıKadri Yurdatap
SenaristSuavi Süalp
OyuncularFatma Girik
İzzet Günay
Ajda Pekkan
Öztürk Serengil
Vahi Öz
Hulusi Kentmen
CinsiSinema filmi
TürüGüldürü
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1964
Süre71 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Öpüşmek Yasak, Suavi Süalp'ın senaryosunu yazdığı, Ülkü Erakalın'ın yönettiği 1964 yapımı siyah-beyaz Türk filmi.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul'un Şile kasabasındaki iki aile Şile - Üsküdar arasında otobüs işletmeciliği yapmaktadır. Selametler ile Kerametler sürekli rekabet halindedir. Kerametler'in sahibi Burhan daha güçlü rekabet edebilmek için İstanbul'dan oğulları Kaya Keramet ve Naci Keramet'i Şile'ye çağırır ve para göndererek yeni bir otobüs almalarını ister. Selametler'in sahibi Kemal Selamet de geri kalmamak için Hacı Osman'dan ipotekle ve faizle borç alır ve parayı İstanbul'da okuyan kızları Oya ve Sema Selamet'e gönderirerek yeni otobüs almalarını ister.

Kaya Keramet ile Oya Selamet ise birbirlerini sevmektedir ve ailelerinin rekabetinden rahatsızdırlar. Ancak yine de her iki ailenin çocukları da yeni otobüs alarak kasabaya doğru yola çıkarlar. Kaya ve Naci Kerametler yolda oyalandıkları için geride kalırlar, Oya ve Sema Selametler kasabaya önce varırlar. Yeni otobüsü kasabaya ilk getirenler Selametler olduğu için rekabette bir adım öne geçerler. Zamanla iki aile rekabet edebilmek için fiyatları düşürürler, fasulye pilav, köfte, kolonya ikram ederler, Kaya ve Naci Keramet klarnet çalıp, twist oynar, Oya ve Sema Selamet ise halk oyunları oynarlar. Sonunda fiyat 5 liradan 2 liraya düşer. Bu rekabetle kâr edemeyip zararına yolcu taşırlar.

Yeni otobüsü borç parayla alan Kemal Selamet, borcunu ödeyemez. Hacı Osman, borca karşılık Selametlerin kızı Oya ile evlenmek ister ancak Oya ve Kaya'nın birlikte olduklarını öğrenince evlenmekten vazgeçer.

Borcunu ödeyemediği iflas eden Kemal Selamet'e, Burhan Keramet yardım eder ve ortak olurlar. Yeni firmaya ise "Allaha Emenet" adını verirler. Oya Selamet ve Kaya Kermat ise evlenirler.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rol Notlar
Fatma Girik Oya Selamet
İzzet Günay Kaya Keramet
Ajda Pekkan Sema Selamet
Öztürk Serengil Naci Keramet
Vahi Öz Kemal Selamet
Hulusi Kentmen Burhan Keramet
Semih Sezerli Mehmet
Zühal Tan Cennet
Handan Adalı Anne Keramet
Ersun Kazançel Necati
Mualla Sürer Nafiye Selamet
Muharrem Gürses Hacı (Efendi) Osman
Necdet Tosun Mustafa
Diclehan Baban Nebahat
Kaya Volkan '
Erdoğan Avcı '
Neriman Köksal Konuk oyuncu

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]