Ölmeden Önce Dinlemeniz Gereken 1001 Albüm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ölmeden Önce Dinlemeniz Gereken 1001 Albüm
1001 Albums You Must Hear Before You Die
YazarlarGenel Editör: Robert Dimery, Önsöz: Michael Lydon. Leading International Critics tarafından seçildi ve yazıldı.
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
TürBaşvuru kitabı
Yayım2005
YayımcıTristan de Lancey; Universe Publishing (ilk sürüm)
Sayfa960

Ölmeden Önce Dinlemeniz Gereken 1001 Albüm (özgün adı: 1001 Albums You Must Hear Before You Die), müzik kılavuzu, başvuru kitabıdır. Robert Dimery'nin editörlüğünde hazırlandı ve ilk kez 2005'te yayımlandı. Kitabın son baskısı 1955 ile 2013 yılları arasında yayınlanmış 1001 albümü içermektedir. Albümlerin kronolojik olarak sıralandığı kitap; Frank Sinatra'nın In the Wee Small Hours albümü ile başlamakta ve David Bowie'nin The Next Day albümü ile bitmektedir.

Listede her bir albüm için eleştirmenlerce kaleme alınmış kısa birer deneme bulunmaktadır. Ayrıca resimler, alıntılar ve ek bilgilerle (albümün uzunluğu ve yapımcısı gibi) desteklenmektedir. Tamamen özgün şarkılar içermeyen film müziği albümleri listeye alınmadı.

Tarzlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitabın çoğunluğu rock ve pop türünde albümler içerse de; dünya müziği, R&B, blues, folk, hip hop, country, electronica ve caz türlerinde eserler de içermektedir. Rock ve pop albümleri arasında punk, grindcore, heavy metal, alternatif rock, progresif rock, easy listening ve 1950'ler tarzı rock and roll gibi alt türlere ait albümler de bulunmaktadır.

Düzenlemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

2005'te yayımlanan kitap 2007, 2008, 2009 ve 2010 yıllarında yeni çıkan albümlere göre düzenlendi. 2010 sürümü 2005 ve 2009 yılları arası yayınlanmış 25 albümü daha içerdi. Albüm sayısını 1001'de tutmak adına aynı miktarda albüm de listeden çıkarıldı. Kapağı da değişen kitabın Birleşik Krallık baskısında Blondie grubundan Debbie Harry'nin fotoğrafları ve Amerika Birleşik Devletleri baskısında kulaklık takmış bir çocuk fotoğrafı kullanıldı. Ayrıca Brezilya ve İspanya baskılarında Sex Pistols'dan Sid Vicious ve Norveç baskısında Turbonegro'dan Hank von Helvete fotoğrafları yer aldı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]