Çin'deki etnik gruplar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Toprak rengi: Han, Sarı: Tay, Turuncu: Tibetli, Kırmızı: Miao-Yao, Açık yeşil: Tacik, Koyu yeşil: Mon-Khmer, Mavi: Koreli, Açık mor: Türk, Koyu mor: Moğol, Pembe: Tunguz, Lacivert: Malay-Polinezyeli

Çin Halk Cumhuriyeti'nin 56 resmî etnik grubu, Çin Halk Cumhuriyeti hükûmeti "Milli Bölge Özerkliği" (民族区域自治/民族區域自治) adlı siyasetini takip ederek vatandaşlarını etnik gruplarına bölerek belli bölgelerde ayrıcalık haklarını tanımaktadır. Gruplarının hangi etnik grubuna bağlı olacağına karar veren yönetim işlemlerine "Millet Tanımlama İşlemleri" (民族识别工作/民族識別工作) denilmektedir.

Qing Hanedanı döneminden Çin Cumhuriyeti'nin başlarına kadar "Beş Millet" (五族) tabiri kullanılmıştır.

1935'de yapılan araştırmalarına göre Çin'de 400 civarında etnik grubun mevcut olduğu "tespit" edilmiştir. Ancak "Millet Tanımlama İşlemleri" çalışmasıyla Hanlar ve 55 azınlık grupları olmak üzere 56 etnik gruba resmî statü kazandırılmıştır.

Hanlar dışındaki 55 etnik grup kendi grubun yoğun bir şekilde oturduğu bölgeyi "Bölgesel Özerklik" alanı olarak ayrılmış ve kendi alfabesi ve kendi dilini kullanma hakları, belli bir miktarda mülkiyet hakları, belli bir ölçüde emniyet ve milisi teşkil etme hakları, bölgede geçerli olan kanunları çıkarma hakları ve eğitimde kontenjan haklarını verilmektedir.

Günümüzde sadece Çin'in yerlisi konumunda olanlar azınlık grup olarak sayılmakla beraber, II. Dünya Savaşı'nından sorna Çin kıtasında kalmış Japonlar ile Hong Kong'un ilhak edilmesiyle Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı olmuş İngilizler ve Portekizliler azınlık grubu sayılmamaktadır.

Tayvan (Çin Cumhuriyeti)'da çok sayıda bulunan etnik gruplar Kaoşan adı atlında birleştirilmektedir. Tayvan'da ise aynı gruplar 13 gruba ayrılmaktadır.

56 resmî etnik grup listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Etnik grup Çince pinyin Nüfus Oran (%) Ana grubu Din Not
01 Han 汉族 / 漢族 hàn zú 1.136.703.824 Çin Budizm
02 Halha 喀尔喀蒙古 kāěrkā zú 4.802.400 Moğol Budizm
03 Hui 回族 huí zú 8.612.000 Çin İslam
04 Tibetli 藏族 zàng zú 4.593.100 Sino-Tibet Tibet Budizmi
05 Uygur 维吾尔族/維吾爾族 wéiwúěr zú 7.207.000 Türk İslam
06 Miao 苗族 miáo zú 7.383.600
07 Yi 彝族/彜族 yí zú 6.578.500 Sino-Tibet
08 Zuang 壮族/壯族 zhuàng zú 15.555.800
09 Buyi 布依族 bùyī zú 2.548.300
10 Koreli 朝鲜族/朝鲜族 cháoxiān zú 1.923.400
11 Mançu 满族/滿族 mǎn (zhōu) zú 8.846.800 Tunguz Budizm, Hristiyanlık
12 Tung 侗族 dòng zú 2.506.800
13 Yao 瑶族/瑤族 yáo zú 2.137.000
14 Bai 白族 bái zú 1.598.100
15 Tujia 土家族 Tǔjiā zú 5.725.000
16 Hani 哈尼族 hǎní zú 1.254.800
17 Kazak 哈萨克族/哈薩克族 hǎsàkè zú 1.110.800 Türk İslam
18 Dai 傣族 dǎi zú 1.025.400
19 Li 黎族 lí zú 1.112.500
20 Lisu 傈僳族 lìsù zú 574.600
21 Va 佤族 wǎ zú 352.000
22 Şe 畲族/畬族 shē zú 634.700
23 Kaoşan 高山族 gāoshān zú 2.900 Tayvan
24 Lahu 拉祜族 lāhù zú 411.500
25 Şuy 水族 shuǐ zú 347.100
26 Dongxiang 东乡族/東鄉族 dōngxiāng zú 373.700 Moğol İslam
27 Naşi 纳西族/納西族 nàxī zú 277.800 Sino-Tibet
28 Çingpo 景颇族/景頗族 jǐngpō zú 119.300
29 Kırgız 柯尔克孜族/柯爾克孜族 kēěrkèzī zú 143.500 Türk İslam
30 Tu 土族 tǔ zú 192.600 Moğol
31 Dahur 达斡尔族/達斡爾族 dáwòěr zú 121.500 Moğol
32 Mulao 仫佬族 mùlǎo zú 160.600
33 Çiang 羌族 qiāng zú 198.600 Tangut
34 Pulang 布朗族 bùlǎng zú 82.400
35 Salar 撒拉族 Sālā zú 87.500 Türk İslam
36 Maonan 毛南族 máonán zú 72.400
37 Kelao 仡佬族 gēlǎo zú 438.200
38 Sibe 锡伯族/錫伯族 xībó zú 172.900 Tunguz
39 Açang 阿昌族 āchāng zú 27.700 Sino-Tibet
40 Pumi 普米族 pǔmǐ zú 29.700
41 Tacik 塔吉克族 tǎjíkè zú 33.200 İrani İslam
42 Nu 怒族 nù zú 27.200
43 Özbek 乌孜别克族/烏孜別克族 wūzībièkè zú 14.800 Türk İslam
44 Rus 俄罗斯族/俄羅斯族 éluósī zú 13.500 Ortodoks
45 Evenki 鄂温克族/鄂溫克族 èwēnkè zú 26.400
46 Teang (Palaung) 德昂族 déáng zú 15.500
47 Bao'an 保安族 bǎoān zú 11.700 Moğol İslam
48 Yugur 裕固族 yùgù zú 12.300 Türk/Moğol
49 Çing 京族 jīng zú 18.700 Vietnam
50 Tatar 塔塔尔族/塔塔爾族 tǎtǎěr zú 5.100 Türk İslam İdil Tatarları
51 Tulong 独龙族/獨龍族 dúlóng zú 5.800
52 Oroçon 鄂伦春族/鄂倫春族 èlúnchūn zú 7.000 Tunguz
53 Heçen (Nanai) 赫哲族 hèzhé zú 4.300 Tunguz Nanai
54 Memba 门巴族/門巴族 ménbā zú 7.500 Sino-Tibet
55 Lhoba 珞巴族 luòbā zú 2.300
56 Çinuo 基诺族/基諾族 jīnuò zú 18.000

Pulları (1999)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]