Çinçin Bağları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Çinçin Bağları, Altındağ (semt) sayfasından yönlendirildi)

Çinçin Bağları veya Çinçin, Ankara ilinin Altındağ ilçesinde bulunan bir semt. Resmi olarak Altındağ'a bağlı Gültepe ve Örnek mahallelerinden oluşmaktadır[kaynak belirtilmeli].

Kale Mahallesi ve Yenidoğan semtleriyle çevrelemekte olan semtte 2005 yılında başlatılmış ve hâlâ devam etmekte olan kentsel dönüşüm projeleri sonucunda gecekonduların büyük çoğunluğu yıkılmıştır.[1][2] Bölge kentsel dönüşüm öncesinde Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı tarafından "başta uyuşturucu olmak üzere, suç örgütlerinin yoğun olarak yaşadığı ve faaliyetlerini sürdürdüğü bir bölge" olarak tanımlanmıştır.[2] Radikal Gazetesi ise semtten "Türkiye'nin San Andreas'ı" olarak söz etmiştir.[3]

Daha önceleri çoğunlukla Romanların yaşamış olduğu semt, günümüzde memur ailelerin yerleşmiş olduğu bir bölge haline gelmiştir. Kentsel dönüşüm sonrasında Roman aileler Sincan'ın Saraycık mahallesi ile Mamak'ın Hüseyingazi mahallesine taşınmışlardır. Altındağ Emniyet Müdürlüğü'ne ve hastanelere yakın olması sebebiyle emniyet ve sağlık mensuplarının aileleri yerleşmişlerdir.[kaynak belirtilmeli]

Kültürel etkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yolunda A.Ş: Çinçin Bağları Hikayesi, Çinçin Mahallesi'nde çekilmiş olup, bölgedeki kentsel dönüşümü irdeleyen bir senaryoya sahiptir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Polisin giremediği Çinçin 'gül' gibi". Sabah. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020. 
  2. ^ a b DHA. "Çinçin'de yıkım çalışmaları sürüyor". Hürriyet. 27 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020. 
  3. ^ "Türkiye'nin San Andreas'ı: Çinçin Bağları". Radikal. 21 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020. 
  4. ^ KILIÇ, Derleyen: Haşim. "Buram buram Ankara kokan filmler". Hürriyet. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020.