Çiçek Abbas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Çiçek Abbas (film) sayfasından yönlendirildi)
Çiçek Abbas
YönetmenSinan Çetin
YapımcıEngin Karadağ
SenaristYavuz Turgul
Oyuncularİlyas Salman
Şener Şen
Pembe Mutlu
Ayşen Gruda
İhsan Yüce
Ahmet Mekin
MüzikCahit Berkay
Görüntü yönetmeniSertaç Karan
KurguYılmaz Atadeniz
StüdyoKök Film
CinsiSinema filmi
TürüKomedi, Dram, Romantik
RenkRenkli, 35 mm
Yapım yılı1982
Çıkış tarih(ler)i1 Eylül 1982
Süre79 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Çiçek Abbas, Sinan Çetin'in yönettiği ve baş rollerinde İlyas Salman, Şener Şen ve Pembe Mutlu'nun yer aldığı, 1982 yapımı komedi - drama filmidir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Çiçek Abbas (İlyas Salman), Şakir adında (Şener Şen) bir minibüs şoförünün yanında muavindir. Şakir çapkın bencilin tekidir. Abbas ise tam tersine saf biridir. Tek hayali minibüsçü olmak ve âşık olduğu ve patronunun da evlenmek istediği kızla (Pembe Mutlu) evlenmektir. Abbas hurda bir minibüsü tefeciden borçlanarak alır ve çalışarak borcunu ödemeye başlar. Bu sırada patronun ayrıldığı nişanlısı ile birbirlerine aşık olurlar. Şakir bunu hazmedemez ve Abbas'ın minibüsünün tekerleklerini ve motorunu çalar. Zor duruma düşen Abbas borcunu ödeyemez ve minibüse mahallenin tefecisi el koyar. Şakir Abbas'ın âşık olduğu kızla evlenmek için zorla bastırır ve babası (İhsan Yüce), ekonomik durumu daha iyi olduğu için kızını ona verir. Nikâh günü Şakir'in kız kardeşi (Ayşen Gruda) Abbas'a yardım eder ve Abbas Nazlı'yı nikâh masasından kaçırır.

Filmin çekim aşaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Yönetmen Sinan Çetin imzasını taşıyan Çiçek Abbas filminin çekimlerine 1981 yılının Ekim ayında başlandı. O dönem İstanbul'da baş gösteren yoğun yağmur nedeniyle çekimler zor şartlarda gerçekleşti. Oyuncular filmin çekildiği Alibeyköy'e çoğu kez otobüs veya taksi ile gidiyorlardı. Çevre halkının büyük ilgisi nedeniyle birçok sahne belirlenen saatin dışında çekilirken, oyuncu İhsan Yüce'nin hava şartları nedeniyle ses tellerini üşütmesi sonucunda filmdeki seslendirmesini Yaman Okay yapmıştır.

Mekan seçimi için ilk aday Merter'di, ancak Sinan Çetin'in önerisi ile Alibeyköy seçilmiştir. Yavuz Turgul ve beraberinde Alibeyköy'e giden Çetin, burada halkın büyük ilgisi ile karşılaşmışlar ve çevre şartları nedeniyle film çekimi için orasını uygun görmüşlerdir.

Yönetmen Sinan Çetin filmin ana karakterlerinden Şakir için ilk etapta Şener Şen'i düşünmüyordu. Bunun nedeni Şener Şen'in artık uyanık kaba kötü kalpli adam rollerinde oynamak istememesi idi. Şener Şen halkın sadece güldüğü değil, aynı zamanda üzerinde düşündüğü, iyi kalpli, bazen saf halktan karakterleri oynamak istediğini belirtmiş; Çetin de eğer başka projelerde de birlikte çalışırlarsa Şen'in istediği yönde bir eğilim içinde olacağını belirtmiş ve bu filmde istenen karakteri oynamasını ünlü sanatçıdan rica etmiştir.

Senaryoyu yazan Yavuz Turgul bu film için o dönemde gazetelerde haber olan bir minibüs şoförünün sevdiği kızı kaçırması olayından ilham aldığını belirtmiştir. İlk taslakta, filmin yoksul ama iyi kalpli kararkteri Abbas, filmin sonunda sevdiğine kavuşamıyor, kuytu bir yerde minibüsünün içinde donmuş bir halde ölü bulunuyordu. Bir televizyon programına katılan Sinan Çetin bu konuda şunları söylemiştir: Film o kadar dramatik gidiyordu ki, filmin iyi kalpli kahramanının sevdiğini elde etmesini çok istedik. Bu aynı zamanda o zamanki toplumun kabuklarının değişmesi için de çok önemli bir fırsattı. Genelde filmler kötü sonla bitiyor, insanlar eve ağlayarak gidiyordu. Abbas çok emek vermişti, hayalleri vardı, işine çok bağlıydı, bazen hayat istediklerinizi size vermez ama biz Abbas'a hak ettiğini vermeliydik ve verdik...

Film çekimleri sırasında zorlu hava şartları nedeniyle İlyas Salman birçok kez Alibeyköy'de bir hayranının evinde kalmıştır. Aynı dönemde kızını ilkokula yazdıran Salman için de, bu film özel bir anı olarak hafızalarda yer etmiştir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Aldığı Ödül[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]