Çevik Kuvvet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çevik Kuvvet
Etkin1965-günümüz
Ülke Türkiye
BağlılıkEmniyet Genel Müdürlüğü
Göreviİsyan kontrolü
ParçasıGüvenlik Dairesi Başkanlığı
Websiteegm.gov.tr/cevik-kuvvet
Nişanlar
Arma
Çevik Kuvvet'e ait bir TOMA

Çevik Kuvvet, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı isyan kontrolünü sağlamak ile görevli birliklerdir. Kanunlar çerçevesinde yapılan toplantı, gösteri ve yürüyüşlerde düzeni sağlamak, katılımcıları koruması ve gerektiğinde toplumsal olaylara müdahale etmek ile görevlidir.

Günümüz itibarıyla 81 il ve birçok ilçede çevik kuvvet birimi bulunmaktadır. Çevik Kuvvet birimi, merkezde Güvenlik Dairesi Başkanlığı'na bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ile illerde şube müdürlükleri, ilçelerde ise grup amirlikleri şeklinde teşkilatlanmıştır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1961 Anayasası'nın getirdiği, toplantı ve gösteri yürüyüşü, grev, vb. haklar sonrası şehirlerde toplumsal etkinliklerde artan güvenlik olayları sebebiyle 1965'te İstanbul, Ankara, Adana, Zonguldak ve İzmir illerinde Toplum Polisi kuruldu. Öncelikli görevi sokak ve meydanların güvenliğini sağlamak, can ve mal güvenliğine tehdit oluşturan olaylara müdahale ederek gerekirse zor kullanarak yasa dışı olayları engellemekti. Giydikleri yeşil kıyafet ve beyaz miğfer ile olay yerine giderken kullandıkları otobüslerin gazoz taşıyan kamyonlara benzetilmesi nedeniyle halk arasında "fruko" lakabı ile anılmıştır.[1]

Toplum Polisi, 1982 yılında Çevik Kuvvet adını almıştır.[2]

Envanter[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türk Argosunda Polis". esosder.com. 28 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Aysen Uysal, "Riot police and policing protest in Turkey", in Laleh Khalili, Jillian Schwedler (2010), Policing and Prisons in the Middle East: Formations of Coercion, Hurst Publishers
  3. ^ ""Akrep" artık daha donanımlı | Adana Eğemen Gazetesi Gündemin Merkezi". web.archive.org. 10 Ocak 2011. 10 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Cop yerine FN 303 | Dünya Bülteni". Dunyabulteni.net. 15 Eylül 2011. 1 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]