Çekoslovak Savaş Haçı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çekoslovak Savaş Hacı
I. Dünya Savaşı (sol) - II. Dünya Savaşı (sağ)
 Çekoslovakya tarafından verilir
TürGöğüs nişanı
Olası Hak
Sahipleri
Askeri personel
GerekçeI. Dünya Savaşı yıllarında ve Polonya ile Macaristan arasındaki sınır çatışmalarında Çekoslovak silahlı kuvvetlerinde (örneğin Çekoslovak Lejyonu) görev yapan tüm askeri personele verildi.
II. Dünya Savaşı sırasında faşizme karşı mükemmel mücadele veren tüm Çekoslovak vatandaşlarına, birliklerine ve yurt dışındaki ordulara, birliklere ve müttefik ordulara verildi.
SavaşI. Dünya Savaşı
İki Savaş Arası Dönem
II. Dünya Savaşı
İstatistikler
Kuruluş7 Kasım 1918 (I. Dünya Savaşı)
20 Aralık 1940 (II. Dünya Savaşı)

I. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı

Çekoslovak Savaş Haçı (ÇekçeČeskoslovenský válečný kříž, SlovakçaČeskoslovenský vojnový kríž) Çekoslovakya tarafından I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nda verilen askeri madalyadır. Çekoslovak Savaş Haçı 1918 ve Çekoslovak Savaş Haçı 1939-1945 olmak üzere iki türü vardır.

Çekoslovak Savaş Haçı 1918[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Dünya Savaşı sırasında kahramanlıkta bulunan askerlere verildi. İlk olarak 7 Kasım 1918 tarihinde Çekoslovak vatandaşlarına verilmek üzere oluşturuldu. Daha sonra gelen başvurular üzerine savaş sırasında Çekoslovak Lejyonu'nda cesaret gösteren Alman ve Avusturyalılara da verildi.

Çekoslovak Savaş Haçı, zaman zaman I. Dünya Savaşı'nda büyük rol oynayan ve Çekoslovak devletinin oluşumuna katkıda bulunduğu kabul edilen Müttefik güçlerinin askerlerine de verildi. ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı General John J. Pershing'e verildi.

Ayrıca, 8 Ekim 1925 tarihinde Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a da verildi.

Çekoslovak Savaş Haçı 1939-1945[değiştir | kaynağı değiştir]

20 Aralık 1940 tarihinde Londra'da Sürgündeki Çekoslovak Hükümeti tarafından Çekoslovak Haçı'nın ikinci sürümü olarak oluşturuldu. Haç, genel hizmet ödülü değildi. Ancak İkinci Dünya Savaşı yıllarında Çekoslovak Devleti'ne büyük hizmet veren kişilere verildi. Ödül esas olarak Çekoslovakya'yı Nazi Almanyası yönetiminden kurtarmaya yardım eden kişilere yönelikti. Dwight D. Eisenhower ya da George S. Patton gibi birçok Amerikan subayı bu ödüle layık görüldü. Ödül ayrıca Anthropoid Operasyonu'nda Reinhard Heydrich'e suikast düzenleyerek öldüren kişiler gibi ulusal kahraman görülen kişilere verildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]