Oluklu balinagiller

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Çatal kuyruklu balinagiller sayfasından yönlendirildi)
Oluklu balinagiller
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Cetacea (Balinalar)
Alt takım: Mysticeti (Dişsiz balinalar)
Familya: Balaenopteridae (Oluklu balinagiller)
Gray, 1864
Sınıflandırma

Metne bakınız

Oluklu balinagiller (Balaenopteridae), dişsiz balinalar alt takımından bir familya. Bu familya sadece en büyük balinaları değil, en büyük yaşayan hayvanları kapsar.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Familyanın türlerinin boyu 7 - 31 metre arası değişir. Dişsiz balinaların diğer büyük familyası gerçek balinagiller ile aralarındaki farklar şunlardır: Sırt yüzgecinin varlığı, daha uzun bir vücut, ağızlarında diş yerine var olan sakallar (balina çubuğu) diğer familyada olduğundan daha kısa ve kalındır, boğaz kısmında bulunan oluklar daha büyük bir esnemeyi mümkün kılıp ağza daha fazla deniz suyu alabilmelerini mümkün kılar. Bu 10 ila 100 oluk boğazdan göğüse kadar uzanır, her birisi 5 cm derinliğindedir

Oluklu balinalar hızlı yüzücüdürler, uzun yolculuklar yaparak soğuk ve sıcak iklimleri gezerler. Bütün okyanuslarda yaygınlardır, sadece küçük denizlere girmemeye özen gösterirler.

Tehdit[değiştir | kaynağı değiştir]

Bütün oluklu balinalar yağ ve etleri yüzünden yoğun avlanmışlardı. İnce olan yağ tabakaları ile aslında gerçek balinalardan daha az kıymetli kabul edilmişlerdi. Ancak gerçek balinalar okyanuslarda artık bulunamayınca oluklu balina avı ile devam edildi. Böylece gök balina ve kambur balina gibi büyük türler nesli tükenme tehlikesine girdi. 1986 yılında koruma altına alındılar, ancak cüce balinalar ve Sey balinası (Balaenoptera borealis) hala avlanılmaktadır.

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu balinalardan iki türü, Eden balinası ve Omura balinası henüz kısa zaman önce ayrı tür olarak kabul edilmiştir. Gen analizleri ile ayrı türler oldukları ortaya çıkmıştır.