Çareviç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1591'de Ugliç'te öldürülen IV. İvan'ın oğlu çareviç Dmitri İvanoviç.

Çareviç (RusçaЦаре́вич) Çar'ın oğullarını belirtmek için kullanılan bir Slavyan unvanıdır. 1797 Pauline hanedan yasalarınca bu unvanın verilmemesi kararlaştırıldı, bu unvan yerine yalnızca taht prensine Çesareviç unvanı verilecekti. Kelimeler birbirine çok yakın olduğu için özellikle yabancılar çareviç ve çesareviç unvanlarının farkını kavrayamadılar ve bu iki unvan tarih boyunca hep karıştırıldı.

II. Nikolay'ın tek oğlu Aleksey Nikolayeviç, çareviç unvanını kullanan son Rus soylusu oldu ama aslında o bir çesareviçti.

Daha eski zamanlarda, Bu unvanı Kazan, Kasım ve Sibir hükümdarı olan hanın(çarın) soyundan gelen prensler kullanırdı, tabii bu hanlıkların hepsi Rusya'ya ilhak edildi. Gürcistan'ın devrik kraliyet ailesinin torunları ya da prensleri (Batonishvili) Gürcü monarşisini restorasyonda başarısız olup unvanları Knez'e düşene kadar, 1833'e dek çareviç unvanını kullanmışlardır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Brockhaus-1837. Leipzig. 1837–1841. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2020. 
  • Jewgeni Karnowitsch: Rodowyje proswanija i tituly w Rossii i slijanije inosemzew s russkimi. Isdanije Suworina, Sankt Petersburg 1886, S. 159 ff. (russisch)