Çamaşır topu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çamaşır topu (İng. Laundry ball, Wash ball); çamaşır yıkamada deterjan yerine önerilen bir üründür. Topların üreticileri genellikle ürünlerinin nasıl çalıştığı konusunda pseudoscientific (sözdebilimsel) iddialar ileri sürerler ve faydaları konusunu abartırlar.

Birçok insanın bu toplarla çamaşır yıkamanın deterjansız yıkama ile aynı derecede veya daha düşük etkinlikte olduğunu bildirirken etkilerin birçoğu mekanik etkiye veya soğuk yerine sıcak suyla yıkama fonksiyonlarına bağlanabilir.

Çamaşır topu tipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Değişik imalat tiplerine sahip toplar içlerinde etkili olduğu söylenen nanoteknolojik seramik parçalar, magnetik materyal veya aktif su olduğu belirtilen renkli sıvı taşırlar. Çalışmalar bu topların yıkama etkisi konusunda fark olmadığını belirtse de üreticiler bu bileşenlerin yıkamada özel etkileri olduğunu iddia ederler. Bazı toplar özel deterjan pelletleri veya diğer içerik malzemeleri ile doldurulmuş olabilir.

Üreticiler tarafından ileri sürülen faydalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Çamaşır topları üreticileri tarafından daha ucuz, genel yıkama tozları veya sıvılarına karşı çevreci, alerji yapmayan sağlıklı ürünler olarak lanse edilir. Buna göre toplar deterjanlar kadar veya ona yakın derecede etkindirler. Su kullanımının azaltılmasında, Enerji kullanımının azaltılmasında, Bakteri ve sporların uzaklaştırılmasında, Sert suyun yumuşatılmasında, Suyun pH’ının değiştirilmesinde etkilidir.

Muhtemel tehlikeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Seramik içeren topların parçalanması makina parçalarına zarar verebilir.

İddia edilen etki mekanizmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

İddiaların bir kısmı bilimsel olarak desteklenmeyen, diğerleri ise abartılan iddialar olarak görülmüştür. İçeriğinde deterjan bulunan toplar tek başına suyla yıkamadan daha etkili olabilirler. İddiaya göre deterjan üreticileri ihtiyaç olandan fazla deterjan önermekte ve deterjanlar gereksiz dolgu maddeleri içermektedirler. Bazı üreticiler çamaşır toplarının daha az enerji kullanımı gerektiğini söylese de çamaşırların sıcak suyla yıkanmasını önererek lekelerin temizlenmesini, böylece de tüketicinin yanılarak topun işe yaradığını söylemelerine yol açabilirler.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2012.