Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sanayi devriminden sonra işgücünde meydana gelen artış ve buna bağlı olarak çalışma ilişkilerinin karmaşıklaşması Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkilerini başlangıcını oluşturur. İlk olarak İngiltere'de ortaya çıkmıştır. Sanayi devrimi işçi sınıfı meydana getirmiş, toplumun en kalabalık kesimini oluşturmalarına neden olmuştur. İşverenlerin aşırı kar güdüsü ve kazanma hırsı çalışanların daha fazla sömürülmesine neden olmuştur. Bu durum 18. yüzyılda İngiltere'de işçi sınıfı oldukça çalışma koşullarına sahip olmasına neden olmuştur. Günde 14 saat ve üzerinde çalışmak durumunda bırakılmışlardır. İngiltere hükûmetinin çalışma saatlerini sınırlaması ve çalışma ortamlarının iyileştirilmesi ile ilgili çıkardığı yasalarla sosyal politika alanında ilk önlemleri almış olup direkt olarak Endüstri İlişkilerini düzenlemiştir.

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri'nin, Türkiye'de kuruluşu 1859'a kadar uzanan Siyasal Bilgiler Fakültesi içinde olmuştur. İlk kez 1960 yılında Prof. Dr. Cahit Talas tarafından kurulan Sosyal Siyaset Kürsüsü ile başlar.

"Çalışma ekonomisti" unvanıyla lisans derecesi vermenin yanı sıra Yüksek Lisans ve Doktora programları da yürüten bölüm bünyesinde dört anabilim dalı ve bir araştırma merkezi bulunuyor:

Çalışma ekonomisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik
  2. Yönetim ve Çalışma Psikolojisi
  3. Yönetim ve Çalışma Sosyolojisi
  4. Uygulamalı Sosyal Politika Araştırma Merkezi.

Günümüzde 15 farklı üniversitede lisans, yüksek lisans ve doktora programları yürütülmektedir.

Son zamanlarda çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri büyük bir parlama göstermektedir. Gerek iş imkânı gerekse başka üniversitelerin hukuklarından bile daha geleceği parlak bir bölüm olarak uzmanlarca değerlendirilmektedir. İleride Mülkiye'nin içerisinde kendini çok daha iyi hissettirecektir.