Çırağan Baskını

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çırağan Baskını
Tarih20 Mayıs 1878
Bölge
Sonuç İsyan bastırıldı.
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı Devleti İsyancılar
Komutanlar ve liderler
Osmanlı İmparatorluğu Yedisekiz Hasan Paşa Ali Suavi  (ölü)
Güçler
? ~150

Çırağan Baskını veya Çırağan Sarayı Vakası; 20 Mayıs 1878'de meydana gelen, Çırağan Sarayı'nda tutulan eski Osmanlı padişahlarından V. Murad'ı kurtarıp tekrar padişah ilan etmek için teşebbüs edilen başarısız ihtilal girişimi.[1]

Vakı'a Oluşumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Padişah II. Abdülhamit'in karşıtlarından Ali Suavi ve beraberindeki yüz elli kadar kişi teknelerle Çırağan Sarayı'na çıkartma yaptı ve sarayın muhafızlarını etkisiz hâle getirdi. Asiler, V. Murad'ın tutulduğu bölmeye ulaştılar ancak akli dengesi yerinde olmayan V. Murad korkuya kapıldı ve asilerle gitmeyi reddetti. Ali Suavi, eski padişahı ikna edemedi. Bu arada yetişerek olaya müdahale eden Beşiktaş Muhafızı Yedisekiz Hasan Paşa komutasındaki askerler, asilerden altmışını öldürdüler. Hasan Paşa da kalın bir sopayla başına vurarak Ali Suavi'yi öldürdü ve bu başarısız ihtilal girişimini bastırdı.

Sonuç[değiştir | kaynağı değiştir]

İhtilal başarısızlıkla ve isyancıların başı olan Ali Suavi'nin Yedisekiz Hasan Paşa tarafından öldürülmesiyle sonuçlanmıştır.

V. Murad, II. Abdülhamid için artık bir rakip olmaktan çıkmıştır.

Günümüz kültürüne etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Olayı öncesi ve sonucuyla birlikte kurgu da eklenerek aktarılan Çırağan Baskını adlı dört bölümlük mini dizi olarak 2014 yılında TRT 1'de yayımlanmıştır.

Çırağan Baskını, TRT 1'de yayınlanan Filinta isimli ES Film'in yapımcılığını üstlendiği dizinin 49. bölümüne konu olmuştur. Şehzade Murad'ı Uğur Uludağ, Sultan II. Abdülhamid'i de Hakan Kurtaş oynamıştır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ÇIRAĞAN VAK'ASI". 14 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  2. ^ "Çiragan Baskini". 12 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021.