Within Temptation

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Within Temptation
Soldan sağa: Jeroen van Veen, Stephen van Haestregt, Ruud Jolie, Martijn Spierenburg, Sharon den Adel, Robert Westerholt.
Genel bilgiler
Başladığı yerHollanda Hollanda
TarzlarSenfonik rock (2004-?)
Senfonik metal (2000-2004)
Gotik metal (1996-2000)
Etkin yıllar1996-günümüz
Müzik şirketiDSFA, Gun, Roadrunner
Resmî sitewww.within-temptation.com
ÜyelerSharon den Adel
Robert Westerholt
Ruud Jolie
Jeroen van Veen
Stephen van Haestregt
Martijn Spierenburg
Stefan Helleblad
Eski üyelerIvar de Graaf
Martijn Westerholt
Michiel Papenhove
Jelle Bakker
Ciro Palma
Dennis Leeflang
Richard Willemse

Within Temptation, bir Hollandalı senfonik rock grubudur. 1996 yılında vokalist ve söz yazarı Sharon den Adel ile gitarist Robert Westerholt tarafından kurulmuştur.[1][2] Medya ve dinleyici kitlesi tarafından senfonik metal,[3] gotik metal[4][5] gibi türlerin altında sayılsalar da Sharon den Adel bir röportajında müziklerini senfonik rock olarak tanımlamıştır.[6]

İlk albümleri Enter'ın 1997'de yayınlanmasından beri yeraltı sahnesine dikkat çeken bir grup olan Within Temptation, genel olarak 2001 yılında satışa sunulan Mother Earth albümü ve "Ice Queen" teklisinden sonra insanlar tarafından bilinmeye başladı. Listelerde 2 numaraya kadar çıkan albümün ardından The Silent Force albümünün çıkar çıkmaz 1 numaraya ulaşması gruba dünya çapında bir şöhret sundu. The Heart of Everything albümü de gruba aynı başarıyı getirdi.

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

1996 senesinde iki yakın arkadaş Robert Westerholt (gitar) ve Sharon den Adel (vokal) tarafından Hollanda’da kurulan senfonik metal grubu Within Temptation, sonradan kadrosuna Jeroen Van Veen (bas gitar), Martjin Westerholt (klavye) ve Ivar de Graaf (davul)’ın da eklenmesiyle müzik çalışmalarına başladı. DSFA Records ile anlaşmaya varan grup, ilk albüm “Enter”ı 1997 senesinde piyasaya sürdü. “Enter” albümüyle ‘gothic metal’in soundunu albümüne yansıtan Within Temptation, albümün sözlerinde ise ölüm, karanlık, yokluk, hayaletler, cehennem ve aşk gibi konuları işledi. Albümde Sharon den Adel’in vokali dikkat çekerken, albüm müzik çevresinden beğeniyle karşılandı. Albüm sonrası Dynamo Open Air Festivali’nde sahne alan grup, ayrıca Almanya ve Avusturya’da da performanslar gerçekleştirdi. 1998 senesini turneyle geçiren Within Temptation, seneyi “The Dance” adlı EP’yi yayınlayarak kapattı. 1999 senesinde kendi stüdyosunu kuran grup, senenin sonunda “Mother Earth” adlı 2. albümünü sadece bazı ülkelerde piyasaya sürebildi. Bu albümle de müzik çevresinden beğeni topladı ve albümden “Our Farewell”, “Ice Queen” ve “Mother Earth”ü single olarak yayınladı. “Ice Queen” single’ı ile Avrupa’daki bazı ülkelerin listelerine girerek başarı yakalayan topluluk, 2001 senesinde kadrosunda değişikliğe gitti. Ruus Adrianus (gitar)’u gruba dahil eden Within Temptation, Ivar de Graaf’ın yerine Stephen Van Haestregt’i ve Martjin Westerholt’in yerine de Martijn Spierenburg’u kadrosuna ekledi. Yeni kadrosuyla Fransa ve Meksika’da performanslarda bulunan Within Temptation, 2003 senesinde Paradise Lost ile turneye çıktı. Aynı sene “Mother Earth”ü Avrupa’nın geri kalan kesiminde piyasaya süren grup, sonrasında albümün turnesine kaldığı yerden devam etti. 2003 senesini “Mother Earth Tour” adlı DVD’yi hayranlarına ulaştırarak kapatan Within Temptation, 2004 senesinde “The Silent Force” adlı 3. albümünü yayınladı. Daniel Gibson prodüktörlüğünde hazırlanan albümle Avrupa’nın çoğu ülkesindeki listelerde başarı yakalayan grup, albüm sonrasında turneye çıkarak ilk kez İngiltere’de ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde konser verdi. 2006 senesinde Hollanda’da ödüller kazanan Within Temptation, 12 Mart 2007 tarihinde “The Heart Of Everything” adlı 4. albümünü piyasaya sürdü. Roadrunner Records etiketiyle yayınlanan albümden ilk single’ı “What Have You Done” adlı parçaya seçen grup, parçada Life Of Agony’den Keith Caputa ile birlikte çalıştı. Geçtiğimiz aylarda Türkiye'de canlı izleme fırsatını bulduğumuz Within Temptation 2007 MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde "En İyi Hollanda ve Belçika Sanatçısı" unvanına sahip oldu. Metropol Orkestrası ile sahneyi paylaştıkları Black Symphony adlı konserleri ile 2008 yılının en başarılı konser CD’sine imza atan Within Temptation, albümü 2 DVD'lik versiyonu ile de satışa sundu.

Kayıtları 7 Şubat 2008’de Rotterdam’ın Ahoy Arenası'nda gerçekleştirilen “Black Symphony”de Within Temptation’a 60 kişiden oluşan Metropole Orkestrası eşlik etti. Ünlü “Kerrang!” dergisi bu konseri “Yeryüzünün En Harika Şovu” şeklinde yorumladı.

Enter (1996–1999)[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzun zamandır arkadaş olan Sharon den Adel (vokal) ve Robert Westerholt (gitar) 1996 yılında Within Temptation adındaki senfonik metal projesini hayata geçirdi. Jeroen van Veen (bas), Michiel Papenhove (gitar), Martijn Westerholt (klavye) ve Ivar de Graaf (davul) kadroya dahil olduktan sonra DSFA Records ile bir anlaşma imzaladılar.[2]

İlk albüm Enter, 1997 yılında yayınlandı. Enter albümünün tarzı, tipik bir gotik/doom albümünde olduğu gibi, melodik ve melankonikti. Hızlı klavye ve davullarla sert gitar rifleri kullanılmıştı. Ayrıca Orphanage üyeleri ve Robert Westerholt'ın brutal vokalleri de albümde mevcuttu. Bu albümü iyi eleştiriler alan grup, ülkelerinde dört konser verdikten sonra Hollanda'nın en büyük heavy metal festivallerinden biri olan Eindhoven'daki Dynamo Open Air′e davet edildi. Grup, 1997'yi Almanya ve Avusturya turnesine çıkarak bitirdi. Sonra davulcu Ivar de Graaf grubu bırakınca yerine Ciro Palma geldi. Festival için yeni bir müzik yayınlamayan grup sonradan The Dance adlı EP'yi yayınlamaya karar verdiler.

Grup turu bitirdikten sonra 1999 yılında çoğunlukla tatile girdi. Bu fırsatı bilerek kendi stüdyolarını inşa ettiler, ayrıca grup üyeleri kendi ilgi alanlarına yöneldi. Grup bir sonraki yıl tekrar birleşecekti.

Mother Earth (2000–2004)[değiştir | kaynağı değiştir]

1999 senesinde kendi stüdüyosunu kuran grup, yılın sonunda Mother Earth adlı 2. albümünü sadece bazı ülkelerde piyasaya sürebildi. Müzik çevrelerinden beğeni toplayan bu albümden “Our Farewell”, “Ice Queen” ve “Mother Earth”ü tekli olarak yayınladı. “Ice Queen” teklisi 2002 Mart'ta, Hollanda'da 2. olmuş, Belçika'da ise 1. konuma gelmiştir.

2001 yılında kadrosunda değişikliğe gitti; kadroya Ruud Jolie ikinci gitarist olarak eklenmiş, baterist Ivar de Graaf Stephen van Haestregt ile değiştirilmiş ve Martijn Westerholt Martijn Spierenburg ile değiştirilmiştir. Westerholt sonradan Delain adlı grubu kurmuştur.

2002'de ilk defa Fransa'da turneye çıkmış ve Meksika’da büyük bir konser veren Within Temptation, Hollandalı Gümüş Harpı alarak ilk büyük ödüllerini kazanmış oldular. 2003 senesinde Paradise Lost ile turneye çıktılar. Aynı yıl Mother Earth′ü Avrupa’nın geri kalan kesiminde piyasaya süren grup, sonrasında albümün turnesine kaldığı yerden devam etti. 2003 yılını Mother Earth Tour adlı DVD’yi hayranlarına ulaştırarak kapattı.

2004'te çeşitli festival ve konserlerde kendini gösteren grup, Eylül ayında Londra'da Birleşik Krallık'taki canlı çıkış albümünü yayınlamıştır.

The Silent Force (2004–2006)[değiştir | kaynağı değiştir]

Within Temptation, 2004 senesinde The Silent Force adlı 3. albümünü yayınladı. Daniel Gibson prodüktörlüğünde hazırlanan albümle Avrupa'nın çoğu ülkesindeki listelerde başarı yakalayan grup, albüm sonrasında turneye çıkarak ilk kez İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde konser verdi.

The Heart of Everything (2006)[değiştir | kaynağı değiştir]

2006 senesinde Hollanda'da ödüller kazanan Within Temptation, 12 Mart 2007 tarihinde The Heart of Everything adlı 4. albümünü piyasaya sürdü. Roadrunner Records etiketiyle yayınlanan albümden ilk tekli olarak “What Have You Done” adlı parçayı seçen grup, şarkıda Life of Agony’den Keith Caputa ile birlikte çalıştı.

2007 yılında Rock'n Coke festivali kapsamında Türkiye'de konser veren Within Temptation, 2007 MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde "En İyi Hollanda ve Belçika Sanatçısı" unvanına sahip oldu.

2008 yılı Within Temptation Bevrijdings Festivali'nde

The Unforgiving (2011)[değiştir | kaynağı değiştir]

2008 Kasım ayında, grup 2009'da yeni stüdyo albümü üstünde çalışacaklarını ve Heart Of Everything turnesinin bitişe yaklaştığını duyurmuştur.[7] 1 Haziran 2009'da Sharon Robert Westerholt ile ikinci bir oğlan dünyaya getirmiştir. 2010 yılında grup ikinci bir Tiyatro Turu için yola koyuldular, bu grubun Stephen Van Haestregt (baterist) ile son turu olacaktı.

Bu arada grup yeni stüdyo albümüyle ilgili çalışmalarına devam etti. 2008 yılında yapılan Appelpop festivalinde Metal Ways ile yapılan söyleşide gitarist Robert Westerholt belirti ki yeni albümün "büyük ihtimalle bir çeşit konseptte olacak, ama bunu söylemek için çok erken. Ama bu yolda ilerliyoruz." dedi.[8]

18 Kasım 2010'da grup websiteleri aracılığıyla yeni albümleri olan "The Unforgiving"′in 2011 Mart'ta yayınlayacaklarını açıkladılar. Albümün konsepti Steven O’Connell (BloodRayne & Dark 48) tarafından yazılan ve Romano Molenaar (Witchblade, Darkness and X-Men) tarafından çizilen bir çizgi roman serisine adapte edilecekti. “The Unforgiving” deki her şarkı çizgi romandaki ana karakterleri yansıtacak şekilde Steven'ın anlatımı ile yazılmıştır.

26 Temmuz 2010'da grup yeni çıkan albümlerine destek amaçlı 2011'in başlarında Avrupa turuna başlayacaklarını açıklamış, ancak 26 Kasım 2010'da Sharon'un üçüncü hamileliğinden dolayı turne tarihleri 2011 sonlarına erteleneceği bildirilmişti.[9]

Within Temptation'ın üyeleri Q Music stüdyolarında akustik performansı yaparken

Grup üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şimdiki üyeler
Eski üyeler
  • Michiel Papenhove – ön gitar (1996–2001)
  • Martijn Westerholt – klavye (1996–2001)
  • Dennis Leeflang – davul (1996)
  • Richard Willemse – davul (1996)
  • Ivar de Graaf – davul (1996–1998, 1999–2001)
  • Marius van Pyreen – davul (1998)
  • Ciro Palma – davul (1998–1999)
  • Jelle Bakker – ön gitar (2001)
  • Stephen van Haestregt – davul (2002–2010)

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tekliler[değiştir | kaynağı değiştir]

DVD'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mother Earth Tour (2002)
  • The Silent Force Tour (2005)
  • Black Symphony (2008)

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

2002

  • Silver Harp
  • TMF Award Holland - Most Promising Act
  • TMF Award Belgium - Best Rock (International)

2003

  • Edison - Best Live DVD: Mother Earth Tour
  • Conamus Export Award 2003

2004

  • Conamus Export Award 2004

2005

  • Edison Award - Best Band
  • TMF Awards Holland - Best Rock National
  • Popprijs 2005
  • Conamus Export Prize 2005
  • World Music Award - Best-selling Dutch Artist

2006

  • 3 FM Award - Best Rock Artist
  • Golden God (Best Video: Angels)
  • Buma Culture Export Prize 2006

2007

2009

  • Golden Harp[14]
  • 3FM Award - Best Live Act

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Rockdetector". 5 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2008. 
  2. ^ a b Mayıs 2007 Resmi Site-Biyografi[ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "Metal-Observer". 18 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2008. 
  4. ^ "title=Live Metal Röportaj-Within Temptation". 18 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2008. 
  5. ^ "Progreviews". 10 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2008. 
  6. ^ "Rocksomething". 25 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2008. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2010. 
  8. ^ "Within Temptation – Interview @ Appelpop (Tiel) 13.09.2008". Metal Ways. 18 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2010. 
  9. ^ "Sharon: Important news". Within Temptation. 16 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2011. 
  10. ^ Awards.tmf.be 19 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved on 2007-11-02.
  11. ^ TMFAwards.nl 16 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved on 2007-11-02.
  12. ^ Ema.mtv.nl 2 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved on 2007-11-02;
  13. ^ Press Release 16 Aralık 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi 2007 Awards List and Final Communiqué. Retrieved on 2007-11-06.
  14. ^ [1] 28 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Footage of WT's win. Retrieved on 2009-26-04.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]