Kid Cudi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kid Cudi
Kid Cudi sahnede, San Francisco, Haziran 2009
Genel bilgiler
Doğum adıScott Ramon Seguro Mescudi
Doğum30 Ocak 1984 (40 yaşında)
Cleveland, Ohio
TarzlarMidwest hip hop
MesleklerRapçi, söz yazarı, oyuncu
Etkin yıllar2003-günümüz
Müzik şirketiDream On, GOOD Music, Universal Motown
İlişkili hareketlerKanye West, Chip Tha Ripper, Emile, Plain Pat, Jay-Z, David Guetta
Resmî sitewww.kidcudi.com/

Scott Ramon Seguro Mescudi (30 Ocak 1984, Cleveland, Ohio), bilinen sahne adıyla Kid Cudi (okunuşu ˌ kid ˈkʌdi) (bazen KiD CuDi olarak biçimlendiriliyor), Amerikalı rapçi.

Çocukluğu ve gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağı Cleveland, Ohio eyaletinde Shaker Heights'ta doğdu. Annesi Afro-Amerikalı, babasıysa Meksika yerlisidir. Babası, yedek öğretmendi ve İkinci Dünya Savaşı'nda Hava Kuvvetleri'nde görev aldı. Kid Cudi'nin babası o 11 yaşındayken kanserden öldü. Babasının ölümü Kid Cudi'nin yaşamını ve müziğini önemli ölçüde etkilemiştir. Hareketleri ve tavırlarından dolayı beyaz zenci lakabı almıştır.

Müzik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kid Cudi, 2007 yılında Robin Thicke'nin The Evolution of Robin Thicke adlı albümünde bulunan "Wanna Love U Girl" adlı parçanın remixinde yer alarak müzik dünyasına giriş yaptı. Kanye West'in 2008 yılında çıkan albümü 808s & Heartbreak'de "Welcome to Heartbreak", "Paranoid" şarkılarında yer aldı, "Heartless" ve "Paranoid" şarkılarının yazılmasına yardım etti.

Televizyona ilk defa 2008 MTV Video Müzik Ödüllerinde Travis Barker ve DJ AM ile beraber çıktı. 17 Şubat 2009'da Snoop Dogg'un MTV'deki talk show'u "Dog After Dark"ın sonunda Day 'N' Nite ı söyledi. İki gün sonra (19 Şubat 2009), BET'in 106 & Park programına Kanye West'le birlikte Day 'N' Nite videosunun ilk gösterimi için katıldı.

NBC'nin Last Call with Carson Daly programında üç şarkı söyledi ve "The Late Show with David Letterman" ve "Jimmy Kimmel Live" gibi programlara konuk oldu.

2009 Şubat ayında Solange'ın "T.O.N.Y." videosunda oynadı ve ardından The Black Eyed Peas'in 'I Gotta Feeling" videosuna katıldı (2:20 [David Guetta ile yan yana]). Aynı zamanda "Complex" (Ağustos-Eylül 2009) ve "URB" (Ağustos 2009) dergilerine kapak oldu. Ayrıca David Guetta ile Memories şarkısına katıldı.

İlk albümü "Man on the Moon: The End of Day" 15 Eylül 2009'da Universal Motown Records tarafından yayınlandı ve ilk haftasında 104,419 kopya satarak listelere 4 numaradan giriş yaptı. Albümden çıkan ilk single Day 'n' Nite listelerde büyük başarı elde etti. İkinci single'ı Make Her Say(orijinal adı "I Poke Her Face") Lady Gaga'nın "Poker Face" şarkısından sample'lar içeriyordu, Kid Cudi bu şarkıda Kanye West ve Common'la çalıştı.

25 Şubatta Kid Cudi, Transformers: Revenge of the Fallen için kendi yaptığı bir fragman yayınladı, fragmanda şarkısı "Sky Might Fall" kullanılmıştı, ardından fragmanı kendi yaptığını söylediği bir mesaj yolladı.

Emile Haynie ile birlikte, "Switchin Lanes" adlı şarkıda prodüktörlük yaptı. Şarkı "Midnight Club: Los Angeles" adlı video oyunu içindi.Jay-Z ile "Blueprint 3" albümünde "Already Home" şarkısında, "The Monster Ball Tour'da ise Lady GaGa ile işbirliği yaptı. İkinci albümünün isminin Cudder olacağını duyurdu.Geçtiğimiz ay Shakira'nın "Did It Again" adlı şarkısının remixinde sanatçıyla çalıştı ve şarkının remix klibinde rol aldı. Snoop Dogg'un More Malice albümünün deluxe versiyonunda "That Tree" şarkısında rapçiyle birlikte çalıştı.20 Nisan'da blogu aracılıyla ikinci albümünün adının Cudder and the Revolution of Evolution değil Man on the Moon II: The Legend of Mr. Rager olacağını açıkladı.

11 Haziran'da New York'ta uyuşturucu bulundurma ve hasara yol açma nedeniyle tutuklandı. Buna rağmen serbest bırakıldı. 30 Haziran'da Cudi'ye Kanye West'in eşlik ettiği "Erase Me" şarkısı radyoda yayınlandı.

2013 yılında Kanye West'in şirketi G.O.O.D Music'den ayrıldığını açıkldı, 16 Nisan 2013 tarihinde Indicud adında 3. albümünü yayınlayan Kid Cudi albümde ; Kendrick Lamar, RZA, A$AP Rocky, King Chip gibi birçok isimle çalıştı.

2014 yılında Need For Speed filminde oynayacak Kid Cudi, sinema ve dizi projelerinin devam edeceğini söyledi.

Ocak 2014'te bir anda Twitter'dan EP yayınlayacağını açıklayan Kid Cudi 1-2 hafta içerisinde bunun komple stüdyo albümüne dönüştürdüğünü ve albümü çıkış tarihi vermeden kimsenin beklemediği bir günde yayınlayacağını söyledi. Albümün en ilgi çekici özelliği Kid Cudi bundan önceki albümlerinin hepsini 2015 yılında çıkacak olan "Man On The Moon III" albümüne bu albümle bağlayacak. Kid Cudi albüm için "Bu zamana kadar yaptığım en iyi albüm." diyor.

Oyunculuk kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak One Tree Hill dizisine konuk olan Kid Cudi daha sonra HBO'nun yayınlandıktan sonra sevilen dizilerinden biri olan "How To Make It In America" dizisinde Domingo Dean karakterini canlandırdı. Dizilere konuk olmaya devam eden Kid Cudi son olarak Brooklyn Nine-Nine dizisine konuk oldu. Film kariyerine 14 Mart'ta yayınlanacak Need For Speed filmiyle başlayacak olan Kid Cudi filmde Benny adlı karakteri canlandırıyor. Yayınlanmaya hazır 3 ayrı filmde oynayan Kid Cudi (Goodbye World, The Ever After, Two Night Stand), 2015'te Amerika'da oldukça sevilmiş ve 2011 yılında finali yapılmış Entourage dizisinin filme uyarlamasında da rol alıyor. Oyunculuk yeteneği herkes tarafından takdir toplayan Kid Cudi birkaç kısa filmde de rol aldı. Bunlardan biri sadece Cannes Film Festivali'nde gösterilen Kanye West'in müzik şirketi G.O.O.D Music'in albümüyle aynı adı taşıyan "Cruel Summer" isimli kısa film. Filmde Rafi isimli araba hırsızını canlandıran Kid Cudi, kör bir kıza aşık olur ve olaylar bunun çevresinde gelişir. Öteki rol aldığı kısa film ise Cage ile beraber oynadığı "MANIAC" isimli kısa filmdir. Oldukça beğenilen ve 10 dakika süren bu kısa filmde Kid Cudi ve Cage iki yakın arkadaş olan seri katil rolündelerdir. Karşılarına çıkan herkesi sebepsizce öldürürler, marketleri sakız almak için soyup sahiplerini öldürürler ve daha birçok çılgın işler yaparlar.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Solo albümler
Ortak albümler

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]