İnönü Müzesi, Malatya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Malatya İnönü Üniversitesi Rektörlüğü Özel İsmet İnönü Müzesi
Açılış09:00
Kapanış17:00
Konumİnönü Üniversitesi Kampüsü Rektörlük Binası Malatya, Türkiye
TürÖzel Müze
MüdürProf.Dr. Sabit Duman
Resmî siteinonu.edu.tr/inonumuzesi//
İnönü Vakfı bünyesindeki diğer müzeler

İnönü Müzesi, 2003 yılında İnönü Vakfı ile İnönü Üniversitesi Rektörlüğü arasında yapılan bir protokol ile kurulmuştur. Müze, İnönü Üniversitesi Rektörlük binasının giriş katında yer alan müze.

Müzede, İsmet İnönü'ye ait özel eşyalar, fotoğraflar, belgeler ve hatıralar sergilenmektedir. Fotoğraf ve video çekmenin serbest olduğu müzede rehberlik hizmeti bulunmamaktadır.[1]

Müzede İnönü'nün farklı dönemlerden giydiği resmi ve özel kıyafetler, saat, çakmak, gözlük gibi günlük hayatta kullandığı eşyalar, devlet adamlığı ve askerlik döneminde aldığı madalyalar, Lozan Barış Antlaşması'nın kopyaları, farklı dönemlere ait fotoğraflar, mektupların fotokopileri, bulunmaktadır.[1][2][3]

Müzede sergilenen 69 kişisel eşyanın 38'i İnönü Vakfı tarafından bağışlanmıştır. Müze 120 metrekarelik bir alanda kurulu olup eserler vitrinlerde sergilenmektedir. Müzede ayrıca 14 adet cam pano ve panolarda bulunan 28 adet fotoğrafın yanı sıra müzedeki eserlere ait bilgilerin yer aldığı levhalar da bulunmaktadır.

İnteraktif Müze[değiştir | kaynağı değiştir]

İnönü Üniversitesi tarafından yapılan, ziyaretçilerin müzeyi sanal ortamda gezebileceği bir servis de mevcuttur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Malatya İnönü Üniversitesi Rektörlüğü Özel İsmet İnönü Müzesi – İnönü Vakfı, İsmet İnönü, İsmet İnönü Kimdir, İsmet İnönü Hayatı, İsmet İnönü Resimleri". 21 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2024. 
  2. ^ "İNÖNÜ MÜZESİ". Kültür Portalı. 11 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Malatya İnönü Müzesi". Türkiye Turizm Ansiklopedisi. 11 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2024.